Україна має шанс завоювати довіру німецьких інвесторів та бізнесменів — експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Створення торгово-промислової палати не призведе до покращення економічних показників чи стабільності курсу, але може полегшити відносини з інвесторами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Україна та Німеччина підписали угоду про створення торгово-промислової палати.

«Не варто вважати дану угоду революційною, але, безумовно, торгівельні палати мають полегшувати зовнішньоекономічні відносини між країнами, тобто вони можуть захищати інтереси країни, яка є співучасником. Наприклад, так уже більше 19 років працює Американська палата в Україні. Кардинально це нічого не змінює в економіці, але спрощує роботу з бізнесменами інших країн, зокрема Німеччини», — розповідає аналітик.

За його словами, торгова палата не стимулює експорт чи якісь економічні регулятори. Це суто налагодження бізнес-контактів і стимуляція відносин між двома країнами.

«Зараз Україні не потрібно обирати ринки. Сьогодні ми маємо відносини з понад 100 країнами. Звісно, з втратою російського ринку, слід шукати нові ринки, але це не означає, що ці ринки в Африці, Азії чи Америці», — переконаний експерт.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє, що угода про ЗВТ між Україною і ЄС за будь-яких обставин набуде чинності з 1 січняСказано 28 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Водночас економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський переконаний, що для України зараз важливий будь-який ринок, де можна продавати свою продукцію, але передусім це ринки, які походять з Радянського Союзу.

«Завдяки вигідній ситуації на світових ринках енергоресурсів та відсутності інших витрат, як, наприклад, у РФ на ведення війни, для нас є важливим Казахстан. У них накопичена достатня фінансова спроможність, щоб купувати нашу продукцію», — проаналізував він.

Нагадаємо, що в липні в Оттаві Україна та Канада підписали договір про зону вільної торгівлі, що, як очікується, почне діяти вже за півроку — на початку 2016 року, як і Угода про асоціацію України з Євросоюзом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: