Спекулянти знову почали заробляти, розхитуючи валютний ринок – експерти

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Система народного контролю «Слово і Діло» вирішила проаналізувати ситуацію на валютному ринку та поцікавилась у експертів, з чим пов'язаний сплеск курсу та чого оікувати.

На переконання спеціалістів, спекулянти напередодні виборів створюють на валютному ринку черговий пік паніки, який вщухне після виборчої кампанії, й усе знову стане на свої місця.

Економічний експерт Віктор Мазярчук

«Це ситуативний сплеск перед виборами. Річ у тім, що ринок дуже маленький – близько 300 мільйонів гривень на день, і будь-яка велика операція розхитує ринок. Після виборів варто очікувати стабілізації. Все повернеться на свої місця», – пояснив експерт.

На його думку, прогнози щодо курсу робити не варто, тому що людей в принципі не має цікавити чорний ринок, коли заробітна плата більшості становить $150.

«Їх точно не має цікавити, що відбувається на чорному ринку. Зараз це виключно спекуляції для того, щоб одні скуповували валюту, а інші на цьому прекрасно заробляли. Дивно, чому Нацбанк до цього часу не позакривав всі обмінні пункти й чому всі операції не проходять виключно через банки. Слід прибрати обмінні пункти з вулиць, щоб не було психологічного ефекту, який тисне на людей, та зменшити паніку», – вважає економіст.

«Хочете обміняти долари, купити долари – йдіть до банку», – наголосив Мазярчук.

Він переконаний, що всі операції з валютою мають здійснюватися виключно через банки, і при цьому не лише в період виборів чи сплесків, а загалом.

Спеціалісти поділилися міркуваннями щодо того, що обмінники та чорний ринок підняли курс долара.
Ерік Найман

Керівний партнер компанії Capital Times, фінансовий аналітик Ерік Найман

«Можливо, курс сягне й 25 грн/дол., але вище – малоймовірно. Зараз ситуація близька до чергового піку паніки. Нацбанк продовжує тримати ринок в лещатах, тому навряд чи цей ситуативний сплеск далеко зайде. Після виборів парламентарі знову візьмуться за роботу, Кабмін проведе необхідні закони, у тому числі й Держбюджет на 2016 рік, який влаштує МВФ, і все заспокоїться», – вважає Найман.

Як відомо, НБУ встановив такі курси основних іноземних валют до гривні: 1 долар США – 22,6 грн; 1 євро – 25,67 грн;

Зазначимо, раніше міністр фінансів України Наталія Яреськозапевнила, що ситуація на валютному ринку стабілізована. «Я говорила, що курс стабілізований, я не говорила, що він фіксований. Я не вірю в фіксований курс. Це стабільний курс», – заявила Яресько.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: