Путін планує розділити Сирію на міні-державу Асада й територію халіфату – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Компромісним планом, який влаштує і Росію, і певною мірою США, буде варіант поділу Сирії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Шаян, аналізуючи інформацію про зустріч Асада та Путіна в Кремлі.

«Ймовірніше за все, Путін дійсно планує розділити Сирію. Це може бути саме тим компромісним планом, який з великою вірогідністю буде втілений: Путін захищатиме міні-державу, підконтрольну Асаду, й отримає своє, а розробники проекту ІДІЛ матимуть свою частку, «Ісламська держава» залишить територію для халіфату. Це, можливо, той геополітичний баланс, який влаштує як США, так і Росію», – аналізує експерт.

Для України, на його думку, головне, що в результаті такого розвитку подій негативних наслідків для неї не буде.

Сирійський конфлікт: війна всіх проти всіхЖурналісти «Слова і Діла» вирішили розібратися, хто бере участь у сирійському конфлікті й чиї інтереси відстоює.

«Цей компроміс зав'язаний і на «грі мязів»: і Путін, і американці показують, наскільки вони впливові. Тут ще виникають додаткові складові – нафта та газ. Путін хоче зробити все, аби трубопровід з Ірану через Сирію з приєднанням до арабського трубопроводу все-таки відбувся. Американці, безумовно, проти, тому що тоді європейці будуть точно прив'язані, а зараз вони є найбільшим партнером США. Тому американці, враховуючи зв'язки Ірану з Китаєм, проти того, щоб трубопровід Іран-Казахстан-Туркменістан-Китай відбувся. Вони хотіли би бачити трубопровід із Катару, але, скоріш за все, їм це не вдасться», – розповідає політолог.

Тому, за його словами, буде такий баланс, де росіяни не отримають вихід на узбережжя, й буде варіант на кшталт Турецького потоку, але через Сирію, щоб американці також змогли просунути там свій проект.

Нагадаємо, Захід вимагає, щоб Асад покинув свою посаду, Росія ж підтримує сирійського президента.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: