Гонтарева провалила обіцянку стримати інфляцію, що вже сягнула показників 20-річної давнини

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Глава Національного банку України Валерія Гонтарева 8 липня 2014 року спрогнозувала, що в 2015 році інфляція не перевищить однознакового рівня і складе менше 10%. Але, за даними Державного комітету статистики, за 9 місяців 2015 року споживчі ціни на товари та послуги зросли на 41,4%, тоді як за аналогічний період 2014 року зростання цін склало 17%. Більш масштабною інфляція була лише в період становлення української державності — у 1992-1995 роках.

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь в коментарі «Слову і Ділу» розповів, що для України висока інфляція, на жаль, вже не є чимось новим і несподіваним. Але за останні 20 років це практично рекордний показник інфляції.

Гонтарева прогнозує у 2015 році інфляцію менше 10%Сказано 8 липня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Пік був досягнутий навесні цього року. У березні та в квітні були дуже високі ризики та стрибки інфляції. У березні — більше 10%, у квітні — більше 14%. Це пов'язано з кількома факторами. По-перше, різкий стрибок курсу, коли на чорному ринку курс долара досягав 40 грн і, відповідно, були підвищені ціни на товари та послуги. По-друге, підвищення тарифів, що своєю чергою призвело до зростання індексу споживчих цін», — розповідає аналітик.

Те, що ми зараз спостерігаємо, — сезонні зміни, але в цілому є передумови до поліпшення економічних прогнозів.

«У вересні, звичайно, інфляція була вищою, ніж у серпні або липні. Насправді, тут зіграв фактор підвищення цін на освіту, яке відбувається щорічно у вересні, й підвищення цін на продукти харчування. А також був перегляд цін на одяг і взуття», — пояснив він.

В цілому, за прогнозами аналітиків, в поточному році очікується інфляція на рівні 48-50%.

Гонтарева заявила, що у 2016 році інфляція складе менше 10%Сказано 6 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Втім, глава НБУ Валерія Гонтарева, відходячи від оцінок нинішніх показників інфляції, знову пообіцяла, що в 2016 році інфляція складе менше 10%.

А нещодавно глава НБУ й узагалі зробила прогноз вже на кілька років вперед і запевнила, що за 3 роки інфляція в Україні становитиме 5%.

«За нашими планами, за три роки у нас буде інфляція 5%. Зараз всім смішно, коли чують цю цифру, але я впевнена, що вже тоді зможу сказати, що місія виконана, а мости добудовані», — заявила Гонтарева.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: