Фігуранти кримінальних проваджень продовжують отримувати гроші зі столичного бюджету

Читать на русском
Протягом 2014-2015 років столичний бюджет перерахував не менше 125 млн грн державних грошей компаніям, які вже фігурували в кримінальних процесах.

Протягом 2014-2015 років бюджет Києва перерахував не менше 125 млн грн державних грошей компаніям, які вже фігурували в кримінальних процесах щодо ухилення від сплати податків, підробці документів, були помічені в тендерних змовах або завищували ціни виконаних робіт.

Такі підрахунки оприлюднили експерти Бюро громадських експертиз, проаналізувавши інформацію проекту «Відкритий бюджет» КМДА, передає «Слово і Діло».

За словами експерта Бюро Олени Доброріз, законодавство не забороняє брати участь у державних закупівлях компаніям, які є фігурантами кримінальних проваджень до винесення відповідного вироку суду. «Проте активність, з якою міська влада та комунальні компанії укладають з такими підприємствами договори, суттєво підвищує ризик нецільового використання грошей громади. А це неприпустимо в умовах економічної кризи», – відзначає експерт.

У коментарі «Слову і Ділу» юрист Бюро громадських експертиз Олена Доброріз розповіла, що компанії, які фігурують у кримінальних процесах, перебувають у полі зору правоохоронних органів.

«За фактом правопорушень відкриті кримінальні провадження, ведеться слідство. Щодо підприємств, які притягувалися до відповідальності АМКУ за порушення конкурентного законодавства, ми здійснюємо ретельний моніторинг держзакупівель з метою виявлення порушників серед учасників нових тендерів. У разі, якщо такі фігурують у торгах, ми повідомляємо про це відповідному тендерному комітету з метою запобігти можливості виграшу такої компанії в тендері», – розповіла експерт.

На її думку, щоб боротися з викривленням результатів тендерів потрібно створити єдиний реєстр підприємств-порушників конкурентного законодавства.

«З ініціативою створення даного реєстру ми зверталися до Кабміну як суб'єкту законодавчої ініціативи, однак наша пропозиція була відхилена у зв'язку з необхідністю додаткового фінансування і зростанням навантаження на АМКУ. Тим не менш, ми продовжуємо просувати цю ініціативу і, за даними Мінекономрозвитку, питання створення єдиної бази активно обговорюється», – резюмувала Доброріз.

Раніше директор Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА Геннадій Пліс заявив, що з липня 2014 року і до червня поточного року були виявлені фінансові порушення на суму 578 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: