Україна не зможе амністувати бойовиків «ДНР» і «ЛНР» – експерт

Читать на русском
Чинний Закон про амністію від 1996 року, який пропонує використовувати АП для амністії сепаратистів, на сьогоднішній день неефективний і неактуальний.

Запропонований Адміністрацією Президента закон №392/96-ВР, який має забезпечити амністію бойовиків самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», насправді неефективний і неактуальний.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Костянтин Матвієнко.

«Бойовиків не можна амністувати взагалі. Амністії не підлягають злочини проти людяності. Так само не амністують військові злочини. У цьому разі, це злочини, що підлягають часткового визнання юрисдикцією Римського статуту на своїх територіях. Тож амністія цих людей не в нашій компетенції», – говорить експерт.

За його словами, Україна направила до Гаазького суду документ із підписом Президента, яким визнає, що злочини, скоєні в ході російської агресії в Україні, підлягають юрисдикції Гаазького трибуналу. «Якщо ми не відкличемо цей документ, то не зможемо амністувати бойовиків. Крім того, я не впевнений, що Верховна Рада ухвалить новий закон (про амністію – Ред.)», – вважає Матвієнко.

Сьогодні заступник голови Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв заявив, що амністія сепаратистів на Донбасі відбуватиметься згідно із законом 1996 року, жодного нового законодавства Україна ухвалювати не збирається. «У нас немає необхідності приймати ні закон про амністію, ні закон про спеціальний статус Донбасу. У нас існує вся правова база для того, щоб врегулювати ці проблеми. Ця правова база повністю відповідає Мінським угодам», – запевнив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що амністії для винних у загибелі пасажирів «Боїнга» не будеСказано 13 лютого 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Нагадаємо, за підсумками переговорів лідерів «нормандської четвірки», сторони домовилися про відвід озброєння від лінії розмежування і про проведення виборів за українськими законами на територіях, контрольованих бойовиками. Крім того, всім кандидатам у «ДНР» та «ЛНР» має бути наданий так званий імунітет на час виборчого процесу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: