Якщо щодо Євромайдану програно стільки справ, значить, саме так поставили завдання – експерт

Читать на русском
Євген Корнійчукюрист

У розслідуванні злочинів Портнову інкримінують викрадення аж 800 грн із власної зарплати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів юрист Євген Корнійчук, аналізуючи інформацію про те, що український уряд мав намір долучитися до суду за позовами українських посадовців проти ЄС в якості третьої сторони і юридично увійти до процесу «Янукович проти Ради ЄС», але потім вирішив припинити будь-яку участь в процесі.

«У цій ситуації, якби Європейський суд відмовив Україні виступати третьою стороною у справі Януковича, цьому ще можна було б знайти пояснення. Ми можемо лише константувати, що жоден із позовів не був задоволений. У багатьох випадках з можновлалців, які об'явлені в міжнародний розшук, санкції зняті й жодної успішної кримінальної справи не проведено, а багато чиновників, яким пред'явлені підозри, змогли втекти, або їм просто дали втекти», – аналізує Корнійчук.

Тому, зауважив спеціаліст, можливо, уряд має завдання нікого серйозно до відповідальності не притягти. Інше пояснення знайти складно.

«Наша проблема в тому, що уже зібрати докази складно, а з часом буде майже неможливо. А пред'явити суду докази, зібрані через два роки, фактично неможливо. Абсолютно небезпідставно Махніцького, колишнього генпрокурора, звинувачували в тому, що він продав докази. Це схоже на позицію «Свободи». Потім Ярема скаржився, що йому не давали змоги розслідувати», – розповідає юрист.

Експерт припустив, що якщо стільки справ програється, то, можливо, таке завдання й поставлене – не довести провину.

«Звісно, не хочеться когось у чомусь звинувачувати. Але, наприклад, Портнову інкримінують, що він украв 800 гривень із власної зарплати. Це смішно», – підкреслив він.

«На цих речах більшість чиновників заходили у владу, але їхня принциповість кудись зникла. Україна могла програти в Європейському суді, й це не було б так соромно, як те, що уряд відмовився брати участь у процесі», – резюмував юрист.

Зазначимо, що Президент України Петро Порошенко ще взимку пообіцяв притягнути до відповідальності суддів, які упродовж 2014 року покривали підозрюваних у причетності до розправи над Євромайданом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: