Луганський гамбіт: перші успіхи та поразки голови Луганської ВЦА Георгія Туки

Читать на русском
Можливо, призначення колишнього волонтера на посаду голови ВЦА – підготовчий етап до чогось більшого. І зовсім не факт, що йдеться про реінтеграцію Луганської області.

На нещодавньому партійному з’їзді партії «УДАР-Солідарність», присвяченому рішенню про похід політсили на місцеві вибори, особливу увагу журналістів привернула присутність трьох очільників ОДА – Міхеіла Саакашвілі, Геннадія Москаля та Георгія Туки. Якщо перші два губернатори, будучи досвідченими політиками, почувалися під час партійного заходу як риби у воді, то пан Тука – навпаки, поводився скромніше. Одягнений у вишиванку, яка не була заправлена у військові штани, та тримаючи через плече звичайну спортивну сумку, він нервово палив одну цигарку за іншою.

Найбільшу цікавість до персони Георгія Туки виявляли журналісти, які намагалися з’ясувати мету його присутності на з’їзді, адже нещодавно новий голова Луганської ВЦА заявляв про те, що жодних політичних амбіцій не має. «Я не буду тут (в Луганській області – Ред.) представляти «Блок Петра Порошенка» чи працювати на їхню користь. Як, зрештою, і на будь-яку іншу партію», – пообіцяв Тука в одному зі своїх інтерв’ю.

Можливо, призначення колишнього волонтера на посаду голови ВЦА – підготовчий етап до чогось більшого. І зовсім не факт, що йдеться про реінтеграцію Луганської області.

Втім, задум організаторів пояснювався просто: Георгія Туку запросили не випадково, адже його полум’яна промова була влучною та неймовірно відвертою, а авторитет є надзвичайно важливим для пропрезидентської політичної сили в контексті майбутніх місцевих виборів. В своїй промові Тука подякував Президенту за висловлену йому довіру очолити Луганську військово-цивільну адміністрацію. «Я глибоко переконаний, що відмовившись від такої пропозиції, я би виявив слабкість та безпринципність. Легше за все на сьогоднішній день ні чорта не робити, сидіти щоденно біля клавіатури чи біля телевізора і критикувати як хтось робить щось. При цьому забувати, що люди у владі не просто роблять щось, але й взяли на себе надзвичайну відповідальність», – відверто заявив Тука присутнім у виставковому залі Мистецького Арсеналу делегатам партійного з’їзду. При цьому він не оминув критики дій влади, застосувавши улюблений метод «самопобиття»: мовляв, у подіях біля стін Верховної Ради 31 серпня винні всі, і перш за все – влада, адже не вирішує проблеми демобілізованих військовослужбовців.

Луганський карт-бланш

Підписуючи указ про призначення Георгія Туки головою Луганської ВЦА, Президент, вочевидь, пішов на певний експеримент щодо власної кадрової політики. Переслідувалося декілька цілей: по-перше, Тука довів свої організаторські здібності, успішно налагодивши одну з найбільших мереж волонтерських організацій, яка й нині діє на сході України. По-друге, новий очільник Луганщини – людина, позбавлена політичних впливів і підпорядковується виключно очільнику держави. Це важливо, адже в Адміністрації Президента намагалися усіляко дистанціюватися від колишніх функціонерів «Партії регіонів» та пов’язаних із нею бізнесових кіл на Луганщині. Вочевидь, ситуація в напівокупованій області настільки складна, що налагоджувати будь-яку роботу доведеться «з нуля». До того ж, місцеві еліти, тісно пов’язані з колишньою владою, значно втратили свої впливи: адже саме південна промислова частина Луганської області, де й концентрувалися бізнесові інтереси, опинилася під контролем сепаратистів.

По-третє, призначення Георгія Туки однозначно має сприяти поширенню проукраїнських настроїв у регіоні. Хоча, відверто кажучи, його кроки є більш ніж радикальними у цьому напрямку. Наприклад, губернатор звільнив очільницю обласного управління освіти через те, що вона не спромоглася піти на «масові звільнення тих педагогів, які брали активну участь у проведенні так званого «референдуму». Однозначно такий крок не можна вважати професійним, адже знайти необхідну кількість проукраїнських вчителів у Луганській області в нинішніх умовах та ще й із нинішніми заробітними платами – завдання нереальне. А звільнити усіх – означало б зірвати навчальний рік. Тож, очевидно, діяти треба іншим шляхом. Щоправда, голові Луганської ВЦА таки вдалося виконати одну зі своїх обіцянок, яку він дав ще на початку свого призначення – відновити частину зруйнованих шкіл до початку навчального процесу.

Особливо складно очільнику ВЦА формувати нову команду. Про це він неодноразово вказував на своїй сторінці у Facebook та у численних інтерв’ю для ЗМІ. За словами Георгія Туки, знайти необхідні кадри заважають складні побутові умови та низькі заробітні плати.

Ще дві проблеми, які відчайдушно намагається вирішити новий очільник області – боротьба із корупцією та наповнення бюджету – поки що залишаються слабкими місцями його управлінських зусиль. «В місті Лисичанську за фактами виявлення сепаратизму було порушено 69 кримінальних справ. Всі вони були передані до судів. Як ви гадаєте, скільки (було винесено – Ред.) вироків? Нуль», – заявив Тука під час свого виступу на партійному з’їзді пропрезидентської партії. До того ж, він чесно визнав, що з Луганщини продовжують виводити свій бізнес через загрозу продовження військових дій. «Багато людей перевели свій бізнес в інші міста України. Повинен сказати, що відтік бізнесу з Луганської області триває. Навіть зі звільнених і мирних територій. З усіх сил намагаюся зупинити цей процес», – розповів губернатор в одному зі своїх інтерв’ю.

Тука придумав, як побороти контрабанду в Луганській областіЛуганська військово-цивільна адміністрація розробила механізм, який унеможливить незаконне переміщення товарів на окуповану територію області.

Вочевидь, наповнювати бюджет із такими стартовими можливостями – вкрай важко. Особливо, якщо існують проблеми і з іншим корупційно-бізнесовим напрямком, з яким вже боровся попередник Туки Геннадій Москаль – контрабандою. Для боротьби з цим явищем у Луганській ВЦА застосували новий адміністративний механізм: окрім мобільних груп, які будуть контролювати та перевіряти перевезення великих вантажів в області, було вирішено запровадити певні обмеження для постачання продуктів харчування в прифронтову зону. «Дані про обсяг товару і необхідну кількість основних продуктів харчування для забезпечення потреб жителів населених пунктів будуть надаватися керівниками районних ВГА, розташованих на лінії розмежування. Список суб'єктів господарської діяльності, яким дозволені перевезення товарів, буде передаватися на блокпости і публікуватися на офіційному сайті Луганської ОВГА щомісяця», – йдеться у відповідному розпорядженні голови ВЦА. А завдяки роботі мобільних груп, на думку Георгія Туки, вдалося значно знизити рівень контрабанди. «Навряд чи це системний інструмент, але те, що рівень контрабанди з початком діяльності цих груп по лінії розмежування знизився на 70-75%, це точно», – розповів очільник Луганщини.

Тука придумав, як боротися із саботажем у місцевих радах на ЛуганщиніГубернатор Луганської області Георгій Тука просить у Президента надати статус військово-цивільних державним адміністраціям усіх районів та двох міст Луганської області.

Решта ідей – відверте копіювання досвіду сусідньої напівокупованої Донецької області, адміністрацію якої очолює Павло Жебрівський. Зокрема, за прикладом Донецької ВЦА, Тука звернувся до Президента з ініціативою про створення військово-цивільних адміністрацій в усіх районах Луганської області на підконтрольній Україні території та в містах Лисичанську та Рубіжному. Піти на такий крок Георгій Тука був змушений у зв’язку із тим, що у більшості випадків депутати міських та районних рад області «просто саботують сесії, не приходячи на них або не приймаючи важливих рішень». Окрім того, як і на Донеччині, на території Луганської області за розпорядженням губернатора мають бути побудовані логістичні центри. За словами очільника Луганської ВЦА, в логістичних центрах будуть продавати в тому числі й контрабандну продукцію, вилучену в результаті рейдів мобільних груп.

Ще один відчайдушний крок Георгія Туки – обіцянка боротися із колишніми «регіоналами», які досі мають серйозний вплив на ситуацію в області. «Мені плювати на їхні імена та прізвища. Я сюди прийшов для того, щоб у тому числі чистити кадри. Я не просто їхній опонент, я ворог цього організованого злочинного угруповання, яке називалося «Партія регіонів», – зазначив Георгій Тука, повідомивши про відкриття низки кримінальних справ щодо колишніх «регіоналів», яких підозрюють у фінансуванні сепаратизму на Луганщині.

У стані напруги

Вочевидь, хороші наміри, відкритість та рішучість нового голови Луганської ВЦА не зможуть повною мірою вирішити усіх проблем, які звалилися на жителів області. Найбільші міста і сам обласний центр поки що перебувають під контролем сепаратистів. Позиції української армії донедавна активно обстрілювалися. Не зникла військова напруга й нині: в стратегічному плані область знаходиться в «лещатах» – ворог може наступати одразу із 3-х напрямків (східного, північного та південного) на позиції українських військових та прикордонників.

Тука створить у Києві представництво Луганської областіГолова Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука розповів про наміри відкрити в Києві так зване представництво Луганської області.

В таких умовах наповнювати бюджет та розвивати саму область – вкрай важко. Втім, керівництво області намагається діяти будь-якими методами, аби залучити потенційних інвесторів на Луганщину. Для цього в Києві навіть було створено представництво Луганської області. «Всі пропозиції, що стосуються розвитку області, я буду направляти вам для аналізу і вироблення рекомендацій. Думаю, досить швидко ви самі сформуєте деякі сектори: освіта, медицина, енергетика, будівництво і т. п.», – звернувся Тука до луганчан, які проживають у столиці. Щоправда, сам Тука зазначив, що протягом перших днів роботи представництва особливого ажіотажу з приводу інвестування в область зі сторони бізнесу не було. «На жаль, лише одне звернення про відкриття виробництва в області. Я очікував більшого. Обіцяю не залишити без уваги цього «відчайдуху»!», – зазначив губернатор, повідомивши, що всього звернень було 150.

Щоправда, експерти вже розкритикували такий крок очільника Луганщини, назвавши його неефективним. «Представництва тих чи інших суб'єктів з'являються в тому разі, якщо держава влаштована за федеративним принципом, як, наприклад, в Росії. При цьому не кожна держава має такі представництва на регіональному рівні. Тука в даній ситуації, можливо, навіть не підозрюючи, робить серйозний крок до федералізації України», – вважає політолог Костянтин Бондаренко.

Як би в подальшому не склалася політична кар’єра Георгія Туки, очевидно одне: жоден із досвідчених управлінців з команди Президента не побажав взяти на себе відповідальність за відновлення зруйнованої в політичному, економічному та культурному сенсах Луганщини. Призначення колишнього волонтера на посаду голови ВЦА – підготовчий етап до чогось більшого. І зовсім не факт, що йдеться про реінтеграцію Луганської області. Можливо, решта підконтрольних українській владі територій в подальшому будуть реінтегровані до сусідніх територіальних громад. Тоді як окупована частина Луганщини разом із частиною Донецької області можуть залишитися на невизначений час у статусі територій «замороженого конфлікту».

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: