Ставка на лідера: до чого вдаються партії у виборчих перегонах? Експерт

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Як і попередні виборчі кампанії, цьогорічна не стане якіснішою, чіткішою й так само заснована на маніпулятивних технологіях.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран, аналізуючи методи маніпуляції, які використовуються під час виборчої кампанії.

«Гра з соціологією входить до п'ятірки виборчих маніпуляцій. Суть у тому, що на поведінку людей на виборах часто впливають підсвідомі фактори. Одним із цих факторів є ставка на лідера. Тобто, коли людина не визначилася, за кого голосуватиме, вона апріорі підсвідомо голосуватиме за переможця, тому що не хоче, щоб її голос був втрачений», – аналізує спеціаліст.

За його словами, саме така маніпуляція з рейтингами й використовується політиками для того, щоб ті, хто не визначились, проголосували.

Де в Україні вибори обійдуться найдорожче?«Слово і Діло» вирішило показати, скільки грошей виділив ЦВК на проведення місцевих виборів і як вони розподілилися по регіонах України.

«Другим методом є підкуп. Це можуть бути гроші, продуктові пакети, будь-що. Також одним зі способів є беззмістовна реклама. Йдеться про білборди, рекламу на телебаченні. Беззмістовна, тому що її головна задача – проявити впізнаваність кандидата. Ніхто не говорить про його програму, конкретні дії. Класичними прикладами є гасла «Жити по-новому», «Збережи країну». Ми не розуміємо, що це означає, й кожен вкладає в це щось своє», – пояснює Таран.

Також експерт зазначив, що серед способів маніпуляції є й такий, коли партії залучають відомих людей, які виходять і агітують за певного кандидата.

«Наприклад, нещодавно Гройсман зі службовим відрядженням приїхав до Вінниці й агітував за чинного мера Моргунова», – константував політичний експерт.

Підсумовуючи, він підкреслив, що найбільше маніпуляціями користуються саме під час мерських виборів. Як розповів експерт, у Києві ми теж могли спостерігати незрозумілі рейтинги, де виходить до другого туру Береза, хоча насправді результати потім будуть зовсім інші.

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії тепер можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: