«Кнопкодавство» депутати замінять неявкою на вирішальні голосування – експерт

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Жодна система, якою б сучасною і дорогою вона не була, не змусить депутатів ходити до залу засідань та чесно виконувати свої обовязки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Каневський, аналізуючи звернення Президента України до Володимира Гройсмана з приводу зміни системи голосування в Раді.

«В цивілізованих країнах проблема «кнопкодавства» не стоїть на порядку денному. Кожен європейський парламент має свою систему голосування, але вони не створені так, щоб ловити депутатів на «кнопкодавстві» чи змусити їх голосувати. Причина в тому, що депутати просто цінують свій статус у суспільстві. У нас же депутатів потрібно змушувати фактично силою виконувати свої обов'язки, незважаючи на те, що ми щороку витрачаємо мільярди гривень на їхнє забезпечення, в тому числі й соціальне», – розповідає Каневський.

Експерт зазначив, що ініціатива з впровадженням електронної системи з відбитками пальців вдала, але прикро, що Президент, маючи повну владу вже рік, не зміг сам, без петиції громадян, запропонувати подібне. Те ж саме стосується й Гройсмана.

«Однак нова система навряд чи змусить голосувати депутатів по-новому. Ця система ніяк не зажене депутатів до парламенту у відповідальні дні, коли потрібно голосувати за пакет антикорупційних законів чи пакет законів щодо війни», – переконаний Гліб Каневський.

Водночас політолог Віктор Пальнюк вважає, що лише ЗМІ можуть впливати на депутатів, оскільки саме вони роблять прямі ефіри, зйомки, та мають можливість фіксувати, хто займається «кнопкодавством».

«Має бути персональна відповідальність кожного депутата перед суспільством, виборцями, фракцією, оскільки в Конституції закріплене право депутата на один голос. Зараз без змін до законодавства можна зробити певні покарання, а голова фракції може винести догану. Але у нас немає бажання нічого змінювати, й навіть якщо витратять мільярди коштів на нову систему, депутати знайдуть можливість голосувати за своїх колег», – вважає політолог.

Нагадаємо, ще взимку глава Верховної Ради України Володимир Гройсман пообіцяв, що в найближчі дні буде створена спеціальна робоча група, яка розгляне питання вдосконалення роботи парламенту та установки сенсорних кнопок у системі «Рада».

Крім того, ще минулого року, Олександр Турчинов також обіцяв запровадити нову систему голосування у Верховній Раді, яка виключить «кнопкодавство».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: