Для чого Банкова створює одноразові політичні проекти? Думки експертів

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Новий закон «Про місцеві вибори» мало пов'язаний з демократією і потребує радикальних змін.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Олександр Палій, аналізуючи інформацію про те, що спікер ВР Володимир Гройсман створив у Вінниці свою партію під назвою «Вінницька європейська стратегія».

«Створення подібних політичних проектів пов'язане не лише з тим, що рейтинги «БПП» падають, але й з тим, що так зручно. Написали закон, який певним чином заохочує такого роду діяльність. Тому, якщо є конкуруюча команда й вона не потрапляє до якихось основних партій, то створюються такі ось невеличкі. Можливо, коли виборча система стане досконалішою, то й такі партії стануть нерентабельними», – аналізує політолог.

Кого веде на місцеві вибори «Наш край»?«Слово і Діло» виокремило шість ключових кандидатів у мери українських міст від партії «Наш край», які, на нашу думку, викликають особливий інтерес, враховуючи власні шанси і конкуренцію опонентів.

На його думку, подібні проекти, як «Наш край», а зараз і партія Гройсмана, створені для просування місцевої еліти. Це вузько орієнтовані проекти й ніяких загальнонаціональних ідей у них не буде.

«Це просто конкуренція команд. Закон про вибори, можливо, на цьому етапі й корисний у сенсі партійної структурованості, але в цілому нинішній закон до демократії має невеликий стосунок. Тому було б непогано докорінно його змінити», – вважає Палій.

Водночас політолог В'ячеслав Дехтієвський розповідає, що нинішній виборчий процес нагадує попередні роки, коли проходили різні партії, наприклад, «Рідне місто».

«Як правило, місцеві проекти об'єднуються в місцевий бізнес, який не хоче мати нічого спільного з ідеологією або відповідальністю на рівні держави. А влада цим користується, тому що з такими людьми набагато простіше працювати. Їх не цікавлять питання, які вирішуються в Києві. Це свого роду угода», – вважає політолог.

«Як показує досвід, це все штучні та недовготривалі проекти суто передвиборчого спрямування. Очікувати від них політичної відповідальності не варто. На жаль, Україна скочується до політичної анархії», – підкреслив В'ячеслав Дехтієвський.

Зазначимо, що список партії на місцевих виборах очолив в.о міського голови Вінниці Сергій Моргунов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: