Працювати за їжу. В Україні очікується подорожчання продуктів харчування

Читать на русском
Окрім підвищення тарифів на електроенергію та тепло в останньому кварталі 2015 року, українців чекає подорожчання продуктів харчування практично за всіма категоріями.

Українці вже добре засвоїли, що в нашій країні біда не приходить одна: не встигли в народі відійти від підвищення тарифів на електроенергію, як уже скоро доведеться пережити підвищення цін на продукти харчування. Пов'язано це безпосередньо з інфляцією й тарифами на електроенергію, за яку тепер доводиться викладати на 25% більше. Втім, уряд не залишився осторонь: з 1 вересня Кабмін підвищив мінімальну зарплату та прожитковий мінімум, 1378 і 1330 гривень відповідно.

Почім борщ?

«Індекс борщу» традиційно використовується в країнах пострадянського простору для обчислення подорожчання одних і тих же продуктів харчування за певний період. Словом, цей аналог «індексу гамбургера» в Україні використовують для вимірювання рівня інфляції для простого громадянина.

Зараз вартість «борщового набору» в Україні неухильно зростає. Щопівроку за один і той же набір продуктів українцям доводиться викладати в середньому на 5 гривень більше. У серпні 2015 року літр борщу в пісному варіанті коштував уже 35 гривень, а за півкілограма м'яса потрібно було викласти ще 40-50 грн. Але восени вартість каструлі української національної страви може вирости вже до 100 гривень: з жовтня овочі та м'ясо почнуть дорожчати.

Російське ембарго: чи постраждає Україна?Росія готується до введення ембарго на український агроекспорт. Заборона на ввезення сільгосппродукції буде введена з 1 січня 2016 року, якщо набуде чинності економічна частина асоціації України з ЄС.

При цьому вартість тих самих продуктів відрізняється від регіону до регіону. Наприклад, найдешевший хліб у серпні був у Харківській, Миколаївській та Одеській областях. Його ціна в середньому коливалася до 8,5 гривень за буханець. А для мешканців західної частини країни той же «арнаут» обходиться мінімум уполовину дорожче. Щоправда, в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській та Хмельницькій областях найдешевші крупи.

Найдорожчі яйця продаються в Київській, Вінницькій, Дніпропетровській, Рівненській областях – менше 14 грн за десяток. А найдорожчу картоплю продають у Києві – тут за кілограм «бульби» просять не менше 5,5-6 гривень. Найдешевше продають картоплю в Миколаєві, ціна на коренеплід там становить менше 4 гривень за кілограм.

Виходячи з цін серпня, найдорожчий борщ в Україні варять у Чернівецькій області. Там через відсутність овочевих посадок високі ціни на буряк, капусту, моркву та інші овочі.

Що подорожчає?

Експерти прогнозують зростання цін на продукти сезонного виробництва. Так, наприклад, цукор вже скоро може подорожчати на 5%. Хоча є й хороша новина: потреба в цукрі цього року буде повністю забезпечена власним виробництвом.

А от обсяги виробництва молока цього року менші, ніж минулого, майже на 4%, а значить, до кінця року молоко може подорожчати на 5-10%. Варто відзначити, що скорочення виробництва молока пов'язано як зі зменшенням поголів'я худоби, так і з «продуктовими війнами» з Російською Федерацією.

Неухильно продовжить дорожчати і м'ясо. Африканська чума скоротила кількість свиней в Україні. В порівнянні з вереснем 2014 року поголів'я худоби зменшилося в Україні на 6,5%. У тому числі: корів стало менше на 6,1%, свиней – на 3,1%, овець та кіз – на 5,4%, а птиці – на 3%. Нестача пропозиції м'ясних продуктів може призвести до зростання цін на 10-30% всієї вітрини, включаючи субпродукти. У середньому ж ціна кілограма свинини до кінця року може скласти вже 120 грн, а яловичини – 150 гривень. Очікується й сезонне зростання цін на яйця – в межах 5-10%.

У Бюджеті-2016 є гроші ще на два підвищення соцстандартів – КириленкоВіце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко заявив, що в проекті Бюджету-2016 прописано дворазовое підвищення соціальних стандартів.

Щодо овочів, то вересень – сезон борщу. Саме цього місяця будуть продаватися максимально дешеві помідори, морква, буряк, капуста, цибуля. Чекає незначне зниження ціни й українські яблука. Завдяки хорошому врожаю фрукта на ринкових прилавках він може подешевшати на 1-2 гривні за кілограм. Вартість решти – імпортних – фруктів поки залишиться стабільною. Принаймні доти, доки не почнуться нові коливання курсу національної валюти.

За межею бідності

За даними ООН, за межею бідності проживають більше 80% українців. Вважається, що якщо людина витрачає на проживання та продукти харчування менше 5 доларів на день, тобто 150 доларів на місяць, то вона живе за порогом бідності. Варто зауважити, що в 2012 році в ООН констатували лише 15% бідних українців.

Прожитковий мінімум в Україні, мінімальна зарплата й пенсія складають близько 50 доларів на місяць. У середньому ж українці витрачають на їжу близько півтора долару в день, що практично є показником африканських країн, де в середньому витрачають 1,25 долара на день на продукти.

Що робити в таких умовах українцям – незрозуміло. І хоча деякі експерти пропонують не оподатковувати ці «150 доларів бідності», уряд на подібні заходи в проекті Податкового кодексу не пішов. А піднята на 100 гривень мінімальна зарплата вирішити проблему також не може. В результаті українці витрачають більше половини всієї зарплати на продукти. І все, що їм лишається – сподіватися, що не трапиться чергової девальвації і що Кабмін перегляне споживчий кошик, котрий і впливає на розмір усіх соціальних виплат.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: