Ківалов на виборах в Одесі може підтримати Гурвіца – експерт

Читать на русском
Геннадій Труханов

Народний депутат України Сергій Ківалов може підтримати на виборах мера Одеси Едуарда Гурвіца.

Таку думку в рамках спецпроекту «ОБРАНІ» журналістам «Слова і Діла» висловив одеський політолог Ярослав Католик.

За його словами, наразі в Одесі спостерігається достатньо млява боротьба, адже жоден кандидат на посаду міського голови не сподівається отримати більше половини голосів у першому турі, тому найбільш активна боротьба відбуватиметься у другому турі.

«На сьогодні можна говорити про те, що свої кандидатури на посаду мера Одеси висунуть чинний міський голова Геннадій Труханов, який балотуватиметься від партії «Довіряй ділам», екс-мер Одеси Едуард Гурвіц, який, скоріш за все, балотуватиметься від партії «Солідарність» або від «Самопомочі», а також екс-нардеп від «Сильної України» Світлана Фабрикант, яка наразі заявила про своє балотування від партії «Відродження», – відзначає експерт.

Крім того, за його інформацією, можлива участь у виборчій кампанії ще одного відомого одеського політика – Валерія Матковського, який раніше очолював Управління житлово-комунального господарства Одеської міської ради та півтора року працював заступником голови Одеської обласної державної адміністрації.

Як наголошує експерт, у 2014 році він уже приймав участь в мерській кампанії і навіть посів третє місце, а нещодавно заявив, що ще не знає, чи буде балотуватися на цих виборах, але якщо і буде, то точно не від партії «Довіряй ділам».

Як мер Одеси Геннадій Труханов виконував свої програмні обіцянки«Слово і Діло» в рамках спецпроекта «ОБРАНІ» вирішило показати, які з програмних обіцянок міського голови Одеси Геннадія Труханова були втілені в життя, а які так і залишились на папері.

«Заявляв про свої амбіції ще один кандидат – екс-кандидат на посаду президента України, чинний нардеп від «Опозиційного блоку» Вадим Рабінович. Втім, не можна сказати, що він особливо активно працював у цьому регіоні. Експерти говорять, що ще один дуже добре відомий одеситам кандидат може претендувати на крісло міського голови – народний депутат Сергій Ківалов. Втім, про свої мерські амбіції він ще не заявляв. До того ж, враховуючи нещодавнє інтерв’ю Едуарда Гурвіца, в якому він заявив про свої дружні відносини з Сергієм Ківаловим, досить високою є вірогідність того, що він не висуватиме свою кандидатуру, натомість почне закликати одеситів голосувати за Едуарда Гурвіца», – висловив припущення експерт.

Щодо загального ходу виборчого процесу, то тут, на думку Католика, Одеса може зіткнутися як з традиційними проблемами, так і з деякими новими.

Перемогти Труханова на виборах в Одесі можна буде лише за підтримки Саакашвілі – експертКлючовою відмінністю чинного міського голови Одеси Геннадія Труханова від попередника стало те, що він зумів забезпечити системність у власній роботі.

«Найголовнішою з них буде незрозумілість для одеського виборця процедури розподілу депутатських мандатів – одеситам буде досить складно розібратися, чому кандидат, який переміг у їхньому окрузі, не став депутатом, а депутатське посвідчення отримав кандидат, який посів друге або третє місце. Або чому від їхнього округу не обрано жодного кандидата, а від сусіднього обрано двоє або навіть троє депутатів. Іншою серйозною новою проблемою буде робота територіальних виборчих комісій. Адже крім традиційного обов'язку визначати, які партії подолали прохідний бар’єр і скільки місць у міській раді вони отримали, у них з'явиться й новий обов’язок – визначати особистий результат кожного кандидата партії, яка подолала цей бар’єр», – резюмував спеціаліст.

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії тепер можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: