На Закарпатті робота міліції має політичний орієнтир, що вплине на результати виборів – експерт

Читать на русском
Геннадій Москаль

Цьогорічні місцеві вибори на Закарпатті будуть набагато брудніші, ніж попередні.

У рамках спецпроекту «ОБРАНІ» такий прогноз зробив голова закарпатського осередку ВГО «Комітет виборців України» Дмитро Тужанський, коментуючи перші результати моніторингу після офіційного старту виборчої кампанії, пише «Слово і Діло».

«Передумов для таких песимістичних прогнозів є відразу кілька. Перший – це досвід виборів у Чернігові, де зашкалював рівень маніпулятивних технологій, спекуляцій та підкупу виборців. І як не парадоксально, в тому числі з боку команди провладного кандидата. Тому є всі підстави вважати, що вибори в Чернігові були також полігоном для випробовування технологій, які будуть задіяні й цієї осені у всій країні, і в тому числі на Закарпатті», – пояснює спеціаліст.

По-друге, за словами Тужанського, це проблеми єдності у так званій демократичній коаліції та ситуативні альянси партій влади з представниками режиму Януковича. Це відбувається і на місцевому рівні, насамперед, у рамках висунення і погодження кандидатів за округами, додає експерт.

«Третій фактор – події 11 липня в Мукачеві, які призвели до кадрових змін у керівництві регіону, і фактично забезпечили передчасний старт виборчої кампанії. Закарпаття з усіма нюансами було вмонтоване до всеукраїнського політичного та медійного контексту з великою маніпулятивною складовою. Це триватиме і в рамках місцевих виборів. Медійна складова протистояння буде підсилена локальною особливістю, коли у кожного пристойного кандидата є власний сайт, газета, а в політичного угрупування – по цілій медіагрупі», – зауважує очільник обласного КВУ.

Мерські вибори в Ужгороді: в очікуванні «параду кандидатів»Вибори мера в столиці Закарпаття обіцяють бути запеклими: явних фаворитів поки немає, але в боротьбу вже вступили майже 2 десятки кандидатів: хтось відкрито заявляє про це, хтось готує ґрунт для початку виборчої кампанії потай.

Ще одним не менш важливим нюансом на цих місцевих виборах в регіоні, на думку експерта, стане те, що як і у попередні виборчі кампанії до Євромайдану, головним опонентом партії влади на Закарпатті буде «Єдиний Центр». Саме між цими командами і відбуватиметься головне протистояння, підкреслив експерт.

«Окремо ще зверну увагу на роль правоохоронних органів, зокрема у напрямку протидії підкупу виборців, що може стати головною технологією місцевих виборів-2015. Під час жодної з попередніх виборчих кампаній чи то на Закарпатті, чи то деінде в Україні, дії правоохоронців у протидії підкупу виборців не були ефективними, точніше були абсолютно неефективними. На Закарпатті це може бути підсилено тим фактором, що за підсумками подій 11 липня в Мукачеві, де силовики були однією з зацікавлених сторін та безпосередніх учасників розбірок, робота насамперед місцевої міліції, на жаль, має чітку політичну складову, яка матиме свій вплив і на кінцеві результати», – підсумував Тужанський.

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії тепер можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: