На посаді мера Погорєлов дбав про перспективи сина, а не ужгородців – експерт

Читать на русском
Віктор Погорєлов

Віктор Погорєлов в авральному режимі намагається отримати хоча б якісь бонуси в очах виборців для того, щоб конвертувати їх у підтримку для свого сина, який має намір балотуватися на посаду міського голови.

Таку думку висловив кандидат політичних наук, керівник Закарпатського аналітичного центру Павло Білак в рамках спецпроекту «ОБРАНІ», інформує «Слово і Діло».

«Віктор Погорєлов вдруге обійняв посаду міського голови Ужгорода в 2010 році, перемігши на виборах з результатом близько 33% голосів. Дякувати за власну перемогу він має протестному голосуванню ужгородців проти попереднього мера Сергія Ратушняка, відомого своїми епатажними витівками та підозрюваного в численних корупційних схемах. Крім того, вдало користуючись іменем свого батька, котрий в радянський час чимало зробив для розвитку міста, Погорєлов подавав себе як сильного господарника. Тож його передвиборчі обіцянки стосувалися тих проблем, з якими пересічні ужгородці стикаються щодня, зокрема питань забезпечення цілодобового водопостачання, щорічного ремонту 5 км доріг, вирішення проблем з вивезенням сміття і т. д.», – розповідає експерт.

Проте, за словами Білака, Погорєлов відзначився низькою скандальних рішень, в яких чітко проглядалась корупційна складова, а робота міської ради та міськвиконкому відзначалася непрозорістю.

«В 2012 році міський голова виступив ініціатором передачі КП «Ужгородьский водоканал» у власність офшорної компанії з Кіпру. Того ж року відбувся незаконний продаж пам’ятки місцевого значення історичного комплексу «Корона». Щодо прозорості, то рішення ради та міськвиконкому публікувалися лише вибірково, проекти рішень не публікувалися, а доступ до протоколів засідань міськради здійснювався лише за особистим дозволом мера, і це при тому, що неодноразово Погорєлов намагався протидіяти проведенню мирних зібрань та мітингів», – не без обурення констатує політолог.

Погорєлов анонсує цілодобове водопостачання УжгородаСказано 6 жовтня 2010 р.Статус обіцянки: Не виконано

Разом з тим, щодо власних обіцянок, то Погорєлову все ж вдалося дещо реалізувати деякі з них, особливо в ключі активізації напередодні жовтневих місцевих виборів, відзначає Білак.

«На посаді мера Погорєлов більше дбав про власні фінансові інтереси та політичні перспективи сина, ніж про інтереси ужгородців. Навіть зараз його нехай і авральне, але бажання виконати те, що не реалізовувалось раніше, знову вмотивоване прагненням отримати хоча б якісь бонуси в очах виборців для того, щоб конвертувати їх у підтримку для свого сина», – відзначає спеціаліст.

Мерські вибори в Ужгороді: в очікуванні «параду кандидатів»Вибори мера в столиці Закарпаття обіцяють бути запеклими: явних фаворитів поки немає, але в боротьбу вже вступили майже 2 десятки кандидатів: хтось відкрито заявляє про це, хтось готує ґрунт для початку виборчої кампанії потай.

Щодо кандидатів на посаду міського голови Ужгорода, то тут, за словами Білака, велику підтримку серед виборців має Віктор Щадей – колишній журналіст, в 2010-2012 рр. – секретар міської ради, а у 2014 р. – в. о. міського голови.

«Він популярний серед виборців, які орієнтуються на демократичні сили та хочуть бачити нові обличчя в політиці. Конкуренцію йому однозначно складе Сергій Ратушняк, який вже 4 рази обирався на посаду мера, починаючи з 1994 року. За участь у другому турі також побореться кандидат від команди Віктора Балоги – нинішній секретар міськради Богдан Андріїв, а від «Блоку Петра Порошенка» в мери збирається йти Іван Шкирта – людина нового губернатора краю Геннадія Москаля. Останні двоє мають доступ до адмінресурсу та серйозних фінансових ресурсів, проте серед головних їхніх слабких місць – дуже низька впізнаваність та приналежність до «Партії Регіонів» у часи Януковича», – підсумував політолог.

Нагадаємо, самостійно стежити за перебігом подій та дізнаватись про попередні результати місцевої виборчої кампанії можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: