Порошенко хоче прибрати з Конституції спеціальний статус

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко заявив, що він хоче прибрати 92 статтю Конституції України про «спеціальний статус окремих міст».

Президент України Петро Порошенко заявив, що він хоче прибрати 92 статтю Конституції України про «спеціальний статус окремих міст».

Про це передає «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«Мої зміни до Конституції цю статтю вилучають... Право на статус навпаки забирають, а 18 пункт прикінцевих положень дає особливий режим місцевого самоврядування. Тільки в межах повноважень місцевого самоврядування, зробиш крок далі - отримаєш по руках. Як отримаєш? Президент має право звернутися до Конституційного суду і якщо рішення, які приймає місцева рада порушує Конституцію і КС це підтвердить, то у мене є право розпустити місцеву раду», - заявив Президент.

Крім того, Петро Порошенко знову нагадав, що цей проект змін до Конституції України не надає Донбасу ніякого особливого статусу і ніяк не збільшують повноваження Президента про розпуск місцевих рад.

«Раніше кілька місяців тому намагалися привернути увагу до того, що нібито Президент збільшує свої повноваження, але зрозуміло, що якщо раніше був глава адміністрації, то зараз його повноваження переходять до голови виконкому, який обирається на місцях і президент не має до цього ніякого відношення», - підкреслив Порошенко.

Порошенко пообіцяв переконати Ляшка та Березюка проголосувати за зміни до КонституціїПетро Порошенко впевнений, що зможе переконати лідерів фракцій «Самопомочі» та «Радикальної партії» підтримати зміни до Конституції.

На останок Президент зазначив, що «31 серпня ми повинні дати зелене світло реформі з передачі влади місцевим громадам» і що війна не є приводом, щоб не проводити реформи.

Нагадаємо, що раніше голова Верховної Ради України Володимир Гройсман підписав розпорядження про скликання пленарного засідання парламенту 31 серпня. Як він заявив, на цьому засіданні будуть розглядатися зміни до Конституції України в першому читанні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: