Садовий про децентралізацію: Порошенко пише Конституцію під війну

Читать на русском
Мер Львова та лідер Об'єднання «Самопоміч» каже, що його політична сила не підтримала закон про внесення змін до Конституції в частині децентралізації, бо такі зміни не повинні робитися під впливом зовнішніх чинників.

Мінські угоди не повинні впливати на Основний Закон нашої держави, вважає мер Львова і лідер Об'єднання «Самопоміч» Андрій Садовий.

Про це він розповів у студії «Радіо Свобода», інформує «Слово і Діло».

Так, на думку Садового, ухвалення змін до Конституції пройшло на фоні шаленого тиску з боку учасників Мінських переговорів, і зокрема – Росії. Разом з тим, проект рішення не пройшов необхідної кількості обговорень в експертному та громадському середовищі, переконаний міський голова Львова.

«Це не можна робити нахрапом і вже сьогодні. А де експертні обговорення? А де круглі столи? А чому такий неймовірний тиск з усіх сторін, чому це треба негайно прийняти? Тому що комусь треба галочку поставити? А Мінські угоди не можуть впливати на Конституцію нашої держави... Сьогоднішні зміни, які пропонуються – я думаю, що Росія стоїть і плескає в долоні», – заявив лідер «Самопомочі», пояснюючи, чому його політична сила не підтримала ініційовані Президентом зміни до Основного Закону.

Садовий також натякає на те, що можновладцям час припинити «прикриватися» необхідністю децентралізації: на його думку, обласні адміністрації й сьогодні є громіздкими структурами, які не приносять державі реальної користі. А між тим, префекти, які прийдуть на зміну головам ОДА, також підкорятимуться Президенту. Тож, по суті, вертикаль влади не зміниться, переконаний Садовий.

«Ви закрийте обласні адміністрації місяці на 3 – ніхто навіть не відчує різниці. І питання: кому це має бути підпорядковано? Якщо ми неодноразово чуємо думки, що ми беремо за основу польську модель, то вибачте, там воєвода є в підпорядкуванні уряду, а не президента. Хто в нас є головою виконавчої влади? У нас зараз є великий перекос повноважень у бік Президента. Так, коли війна, Президент як головнокомандувач повинен мати всі повноваження. Але ж ми не робимо Конституцію під війну», – додав Садовий, зазначивши, що в Україні вже склалася традиція змінювати Конституцію після кожної зміни влади.

Нагадаємо, 31 липня Конституційний суд схвалив направлені Верховною Радою зміни до Конституції в частині децентралізації влади в країні. Раніше, під час голосування в парламенті, «Самопоміч» майже повним складом не підтримала відповідний законопроект, однак необхідну кількість голосів він усе таки набрав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: