Чи готується Кремль до масованого наступу на Донбасі? Експерти

Читать на русском
Військові експерти сходяться на думці, що поки що масованого наступу в зоні конфлікту на Донбасі очікувати не варто, адже все, що там відбувається – наразі лише перевірка на міцність українських військових.

Москва за допомогою постійних провокацій намагається змусити Київ до наступу на позиції бойовиків на Донбасі, а отже – до нехтування Мінськими домовленостями, на випадок чого біля українсько-російського кордону вже сконцентровані військові РФ.

Про це в коментарі Deutsche Welle розповів аналітик Європейської ради з міжнародних відносин Густав Грессель, передає «Слово і Діло».

«За допомогою постійних провокацій та невеликих боїв Москва прагне вивести Україну з рівноваги та спонукати до наступу... Я не бачу зараз для України іншого варіанту, крім як триматися та не піддаватися на провокації – як би боляче це не було – та намагатися збільшити ціну цих російських провокацій», – заявив він.

Він нагадав, що Росія тримає напоготові 40 тисяч своїх солдатів, які можуть перейти у наступ будь-якої миті, однак поки що ознак його підготовки немає.

«В Ростовській області, як і раніше, стоять напоготові близько 40 тисяч солдатів, аби в разі необхідності увійти на Донбас чи підтримати наступ сепаратистів. Але зараз нема чіткого плану, куди, як далеко та за яких обставин міг би бути проведений новий наступ», – розповів Грессель.

Турчинов натякнув, що атаки бойовиків на позиції ЗСУ не залишаться без відповідіГлава Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що атаки бойовиків на сили АТО не залишаться без відповіді.

З його думкою погоджується й керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук. Український експерт переконаний, що наразі йдеться лише про окремі провокації, а в тому, що вони загострилися останнім часом, Тимчук бачить цілком конкретні для бойовиків цілі.

«На напрямку Авдіївка-Опитне-Мар'їнка вони прагнуть якомога далі відсунути сили АТО від Донецька, адже це їхній ключовий населений пункт. На ділянці Старогнатівка-Новоласпа іде спроба реваншу, не більше того. Що стосується Широкиного, то для бойовиків принципово важливо зайняти не його, а панівні висоти, з яких можна обстрілювати Маріуполь», – пояснив Тимчук. Метою терористів на напрямку Щастя-Станиця Луганська, за словами експерта, є захоплення Луганської ТЕС.

Нагадаємо, пізно ввечері 16 серпня проросійські бойовики обстріляли східні околиці Маріуполя – район селища Сартана. В результаті цього загинули двоє мирних жителів, 6 отримали травми, пошкоджено десятки будинків, деякі з них відновленню не підлягають.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: