Російське ембарго: українські товари поставлятимуть до РФ контрабандою через Білорусь – експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Продовольче ембарго РФ анонсовано як наказ Україні відмовитись від ЗВТ. В Кремлі все робиться з огляду на те, як це виглядатиме з екранів для російського глядача.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи повідомлення про те, що Росія розширила продовольче ембарго для України «на особливих умовах».

«Війна на Донбасі має характер гібридної й передбачає різні напрямки агресії. Один із напрямів – економічний, елементом якого є торговельні обмеження. Саме зараз Росія вдалася до такого кроку, тому що наближається термін початку дії зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Наближаючись до 1 січня 2016 року, Росія хоче анонсувати власну відповідь на це, й усе робиться зараз з огляду на те, як це виглядатиме з екранів для російського глядача», – розповідає спеціаліст.

На його переконання, все буде анонсовано у вигляді «Росія наказує Україні».

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв оперативно відреагувати на нові торгівельні санкціїї РосіїСказано 17 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Звичайно, застосування будь-яких обмежень для українських виробників на початку позначиться втратами, але пізніше піде на користь, тому що українські виробники на російському ринку вже зрозуміли, що на нього ставку робити не можна, й почнуть відкривати нові ринки, розширяти експорт, і в підсумку це дасть позитив. Однак на даному етапі можна очікувати на велику контрабанду українських товарів на російський ринок у різних формах: починаючи від зміни походження, через білоруський канал, казахський чи через країни, до яких РФ не застосовує обмежень», – пояснює Андрій Новак.

Як відомо, рішення про застосування положень Угоди про асоціацію з Україною щодо створення ЗВТ з 1 січня 2016 року було прийнято у вересні 2014 року Радою з загальних питань ЄС.

Зазначимо, що ще 7 серпня 2014 року російська влада оголосила про заборону поставок низки продовольчих товарів з країн, які ввели або підтримали санкції проти РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: