Банки виводять гроші з України – експерт

Читать на русском

Невдале перемир'я і розмови про введення воєнного стану призводять до того, що учасники ринку починають виведення капіталу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, коментуючи нові адміністративні обмеження Нацбанку та їх наслідки.

«Дуже сильними є ті чинники, що перебувають за межами Нацбанку. Зокрема, це воєнні ризики. На сьогоднішній день у формуванні курсу гривні визначальним став фактор війни. Провальні Мінські домовленості перекрило очікування суб'єктів ринку в песимістичну площину, тому гривня буде дешевшати й далі.

При цьому, на міжбанку з купівлі долара лідирують банки з іноземним капіталом. В результаті такі банки почали активно страхувати свої активи шляхом придбання валюти і не виключено, що з метою виведення капіталу», – пояснює експерт.

За його словами, не варто розраховувати, що кредит МВФ стабілізує валютний ринок.

«Фактично ці гроші не будуть використовуватись на підтримку курсу, а підуть безпосередньо в резерви. За останній тиждень-півтора тенденція негативна наростає. Курс може бути будь-яким. Питання тільки в часі, якщо Нацбанк не буде вживати заходів, які необхідні», – вважає Жаліло.

Підсумовуючи, експерт зазначив, що єдине, що може стабілізувати курс та зупинити падіння гривні – це прихід валюти, скидання валюти «мінялами», прихід іноземних інвесторів, а дані обмеження НБУ не мають нічого спільного з укріпленням гривні.

«Внаслідок таких дій імпортери залишились поза грою, а НБУ сам може скуповувати валюту, яку заводять експортери», – пояснив фахівець.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року Яценюк запевнив, що середній курс гривні до долара в проекті Держбюджету-2015 становить 17 гривень і уряд зробить все, щоб утримати курс.

Згодом, Нацбанк вирішив відмовитися від використання індикативного курсу, забезпечивши єдиний ринковий курс гривні.

23 лютого 2015 року було введено адміністративні заходи на валютному ринку: заборону для банків видавати гривневі кредити для купівлі валюти та посилення заходів над імпортними операціями.

За останніми даними, курс долара на «чорному» ринку наближається до 35 грн/дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: