НБУ врятує лише великі банки – експерт

Читать на русском

Врятувати банківський сектор зможуть тільки великі гроші, а саме рекапіталізація банків.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор аналітичного центру «CASE Україна» Дмитро Боярчук, коментуючи повідомлення, що банківська система втратила майже 200 млрд грн в результаті банкрутства 44 банків, а кількість проблемних банків й надалі продовжує збільшуватись.

«Банківський сектор країни дуже довго мав неякісні активи. До цього додалися фактор відтоку депозитів і різка девальвація національної валюти, тому ми маємо різке скорочення банківського сектору, яке буде продовжуватись далі. Проте НБУ виділив системно-важливі банки. До них віднесли «ПриватБанк», «Укрексім», «Ощадбанк» та ще деякі. Вони будуть працювати в будь-якому випадку й неважливо, що буде відбуватись з економікою країни», – розповідає експерт.

За його словами, навіть якщо вони збанкрутіють, НБУ буде фінансувати їх в тій кількості, щоб вони могли проводити платіжні операції. «Ощадбанк» точно банкротити не будуть, тому що він є важливою частиною платіжної системи.

«Частина банків назавжди піде з банківського ринку. Частина банків, де власники погодяться докапіталізувати, залишаться працювати і частину буде підтримувати НБУ. Тобто банківський сектор буде розділений на три частини. Врятувати банки можна в один спосіб – шляхом рекапіталізації банків, тобто в українські банки має бути вкладено значний капітал», – підсумував спеціаліст.

Відзначимо, що за рік кризи 40 кредитних установ були визнані неплатоспроможними, по 26 з них вже прийнято рішення про ліквідацію.

Серед тих, хто покинули ринок і були позбавлені ліцензій: «Грін Банк», «ПроФін Банк», роздрібні банки з мільярдними депозитними портфелями фізосіб «Форум», «Надра», VAB Банк. Днями раніше було ліквідовано «Дельта Банк».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: