Економічний прогноз Кабміну: розрахунок на війну та небажання проводити реформи – експерт

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Щоб наздогнати катастрофічне падіння, яке відбулося в економіці, потрібні кардинальні зміни. Зростання в 1-2% нічого не змінить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, аналізуючи два сценарії розвитку економіки в Україні від Кабміну: зростання економіки країни в 2017-2019 роках за оптимістичним сценарієм на 3,5-4%, за песимістичним – на 1-3%.

«Зростання, очевидно, може бути незначним, але все ж може бути. Однак для того, щоб забезпечити зростання, потрібно дотриматись двох умов: перехід в активну фазу проведення структурних реформ і зниження бар'єрів для ведення бізнесу, що загалом буде реалізовано через угоди, підписані з МВФ. Що буде драйвером для зростання? Навряд чи це буде внутрішнє споживання. Для цього немає можливості. Протягом наступного року зростання реальних доходів навряд чи матиме місце. Щодо можливості стимулювання економіки за рахунок урядових витрат, то для цього також немає можливості. Уряд протягом ще декількох років буде битися з пониженням дефіциту держфінансів», – аналізує Устенко.

Розраховувати, на думку експерта, можна на те, що за рахунок реформ до країни почнуть надходити інвестиції й вони зможуть збільшити український експорт за досить низького імпорту. За таких умов оптимістичний сценарій можливий. Однак зростання в 1-2% недостатнє для того, щоб істотно змінити ситуацію.

«У зв'язку з цим потрібні кардинальні заходи, щоб наздогнати те катастрофічне падіння, що відбулося в економіці. Для цього потрібні активні реформи», – переконаний Устенко.

Активне проведення реформ може проявитися в декількох напрямках:

  1. Стимулювання бізнес-активності всередині країни.

  2. Приплив прямих іноземних інвестицій до країни за умови вирішення конфлікту на Донбасі.

Експерт зазначив, що цього року ми отримуємо близько півмільярда доларів, що є історично низьким показником.

Гонтарева заявила, що у 2016 році інфляція складе менше 10%Сказано 6 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Той прогноз, який зараз розглядає Кабінет міністрів, в реальності базовий та розрахований на не надто активні дії, пов'язані з реформуванням, а також базується на тому, що ситуація на сході країни буде напруженою. Але якщо ці фактори змінити, то ми можемо вийти на більш високі показники, а не 2-4%», – пояснив Олег Устенко.

Варто відзначити, глава НБУ Валерія Гонтарєва пообіцяла, що в 2016 році інфляція складе менше 10%. Такий же показник глава Нацбанку називала, здійснюючи прогноз на 2015 рік, проте вже в лютому інфляція в Україні наблизилася до показника в 30%.

Нагадаємо також, що на початку поточного року Кабмін розглядав три сценарії розвитку економіки України в 2015 році і допускав за найбільш песимістичним сценарієм падіння економіки на 11,9% за інфляції в 42,8%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: