Польський план порятунку: що зміниться для України з приходом Дуди? Експерти

Читать на русском
Олександр Сушкоексперт з питань інтеграції

Новообраний президент Польщі Анджей Дуда вважає, що фатальною була б ситуація, якби відбулося заморожування конфлікту на сході України на довгі роки, і виходом для вирішення російсько-українського конфлікту бачить створення великої міжнародної конференції та залучення до переговорів не лише Польщі, а й інших сусідів України.

Система народного контролю «Слово і Діло» вирішила проаналізувати, що зміниться для України з призначенням нового Президента Польщі та чи здатен Анджей Дуда допомогти врегулювати ситуацію.

Експерт з питань європейської інтеграції, відносин Україна-ЄС, зовнішньої, внутрішньої політики, а також політики безпеки України; директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко

«Ставлення до України особливо не зміниться, якщо порівнювати його політику з курсом Коморовського. Може помінятися ступінь впливовості та авторитету Польщі. Тут є ризики, тому що Коморовський представляв більш респектабельну партію, що на європейській арені мала більш позитивну репутацію, ніж «Право і Справедливість», яку представляє Дуда. Вона вважається багатьма політиками більш популістською з націоналістичним ухилом. Тому, наскільки ефективним буде його курс, залежить від того, чи зможе Дуда подолати стереотипи у світовому класі та політичній еліті. Дуже багато чого залежить не від того, що говорять польські політики, а вони в більшості підтримують проукраїнську позицію, а від того, наскільки вони авторитетні в світі».

Фахівці поділилися міркуваннями щодо того, що зміниться для України з призначенням нового президента Польщі та чи здатен Анджей Дуда допомогти врегулювати ситуацію.
Політолог Олександр Палій

«Президент представляє державу, а вони мають своєрідну спадковість влади, тому не можна говорити лише про авторитет Дуди, тому що він представляє не себе особисто, а всю країну. При цьому, потрібно розуміти, що він має хороших союзників – Кваснєвського і того ж Коморовського. Рішення створити міжнародну конференцію – величезний позитив для України. Країни «нормандської четвірки» з великою ймовірністю також можуть підтримати цю ідею. Поляки грали конструктивну роль в Європі останнє десятиліття, стали однією з великих європейських держав. Але для нас також важливим є досвід Польщі в переході від тоталітарної державності до тієї, яка там є зараз».

Фахівці поділилися міркуваннями щодо того, що зміниться для України з призначенням нового президента Польщі та чи здатен Анджей Дуда допомогти врегулювати ситуацію.
Політолог Олексій Голобуцький

«У ставленні до України до уваги також братиметься і розслідування у справі Боїнга. Вже скоро будуть висновки комісії, і кількість країн, зацікавлених у тому, щоб вирішити цей конфлікт між РФ і Україною, буде зростати. Це вже стосується не лише нашої країни. Дуда зараз шукає шляхів, щоб грати вагомішу роль у Східній Європі, ніж раніше. Звісно, він пропонує власні ідеї для вирішення нашої проблеми й може знайти підтримку. Польща залишиться серйозним союзником Америки й надалі підтримуватиме Україну».

Нагадаємо, екс-президент Польщі Броніслав Коморовський визнав свою поразку на президентських виборах у Польщі та побажав своєму суперникові Анджею Дуді успішного президентства. За результатами першого туру президентських виборів у Польщі, Анджей Дуда обійшов Броніслава Коморовського всього на 1%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: