Вибори в Польщі: чому програв Коморовський?

Читать на русском
«Слово і Діло» вирішило розібратися, чому ж чинний глава Республіки Польща Броніслав Коморовський програв на президентських виборах

«Друзі мої, не вийшло. Так вирішили виборці. Демократія – це не тільки визнання результатів, а й повага до результатів виборів. Вітаю Анджея Дуду! Вітаю його з цим результатом і бажаю йому вдалого президентства! Я бажаю йому вдалого президентства, бо бажаю добра для Польщі», – прокоментував Броніслав Коморовський результати президентських виборів у Польщі.

За результатами екзит-полу дослідницького центру IPSOS, під час другого туру виборів президента, який пройшов цієї неділі, 24 травня, чинний президент Республіки Польща Броніслав Коморовський відстав від свого суперника на цілих 6%: за Дуду проголосували 53% виборців, за Коморовського – 47%, хоча в першому турі виборів різниця між кандидатами становила всього 0,99%.

Офіційні результати виборів будуть тільки сьогодні ввечері. Але й без них, Анджей Дуда вже приймає поздоровлення як новообраний президент польської держави. «Президент Польщі повинен служити народу, слухати і бути відкритим... Двері Президентського палацу будуть завжди відкриті. Я глибоко вірю, що ми в нашій країні можемо відновити єдність. Ми можемо бути разом і будувати нашу країну», – саме такими словами Дуда подякував полякам за надану довіру. Наскільки Анджей Дуда зможе виправдати цю довіру – ось у чому питання.

«Слово і Діло» вирішило розібратися, чому ж чинний глава Республіки Польща Броніслав Коморовський програв на президентських виборах

43-річний юрист і колишній заступник міністра юстиції при президенті Леху Качинському не був політиком першого ешелону, але його ораторські здібності зіграли йому на руку. Так, перемога Анджея Дуди, можна сказати, заснована «на словах»: кандидат в президенти багато і часто обіцяв, особливо щодо соціального забезпечення.

Зіграв Дуда на звичних нотах: бідним – грошей, молодим – перспективу, хворим – медицину, і як завжди «все прямо тут і зараз і безкоштовно». Для українців у цих обіцянках нічого нового: Дуда пообіцяв полякам повернути колишній пенсійний вік (60 років для жінок і 65 – для чоловіків), дешеві квартири, безкоштовне лікування і підвищення зарплат. Коротше кажучи, вибрав перевірені методи перемоги – достукався до молоді, яка апріорі незадоволена економічним становищем. Але найбільшим електоратом Дуди виявилися селяни – 62% жителів сільської місцевості підтримали кандидата, якого вже встигли окреслити радикалом і реформатором. Мабуть, колишня стабільність у польському селі не в пошані – тут хочуть «вище, сильніше, швидше».

Передвиборна кампанія Анджея Дуди була вкрай активною, на американський манер: купа плакатів, багато шуму, постійні виступи. Кажуть, навіть у день виборів по країні висіли постери з усміхненим красивим молодим політиком, що, безсумнівно, могло вплинути на вибір народу.

А ось Броніслав Коморовський, замість передвиборчої кампанії вирішив відсиджуватися в своїй «раковині». Чинний президент зробив ставку на «і так зійде», і програв. Агітація польського президента була відверто слабкою і була заточена на дві речі: на його популярність, як вже діючого глави держави, і на бажання розібратися «по-швидкому», в один тур. «Розрулити» ситуацію у Коморовського як у Порошенка не вийшло, політик не тільки не переміг, але й перетворив 1% різниці в першому турі в 6% програшу у другому. Не виключено, що на результат вплинула не тільки пасивна агітація за кандидата, але й відмова від дебатів. Така інертна лінія була протягнута і крізь передвиборчі обіцянки: Коморовський просував ідею «у нас все добре, нехай так і залишається». Як виявилося, стабільність, до якої всіляко апелював президент, виявилася полякам обридлою – народ хоче краще, особливо селяни і молодь.

До того ж, не на руку кандидатові зіграли і скандали, пов'язані з президентською партією «Громадянська платформа». Наприклад, проблема з допомогою сім'ям дітей-інвалідів: захоплення будівлі парламенту батьками і оголошення голодовки до збільшення допомоги, або оприлюднені секретні переговори міністрів у ресторані.

Загалом, помилок було зроблено чимало, і в передвиборному штабі Дуди не погребували їх використати. А можливо вся справа просто в молодому і красивому Анджеї Дуді, який так довірливо дивився на поляків з плакатів на парканах.

Анастасія Оратовська (Соснова), спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: