Чи стане новообраний президент Польщі «другом» Путіна? – експерт

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Україна занадто перебільшує роль виборів та має хибне персоніфіковане уявлення, що все вирішує виключно Президент.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт аналітичної групи «Левіафан» Валентин Гладких, аналізуючи результати виборів у Польщі.

«Українська політика занадто персоніфікована. Українці суттєво перебільшують роль особистості в історії. Ми так само думаємо, що Обама все в Америці вирішує. Він приймає рішення й від нього залежить вся траєкторія зовнішньої та внутрішньої політики США. Але й у Обами є люди, які впливають на нього. Це ж саме стосується й Меркель», – розповідає Гладких.

За його словами, роль особистості в сучасній державі достатньо нівельована. Це стосується й Польщі. Тому що все одно існують інтереси, які визначаються іншою кон'юнктурою.

«Говорити про те, що новий президент виграв вибори і зможе одноосібно розгорнути курс держави в протилежний бік – це хибна думка. Янукович уже намагався чинити на власний розсуд і чим це заакінчилося для нього? Тим паче, в країнах Західної Європи, в країнах з розвиненою демократією та інституціями такі варіанти не проходять. Політика Польщі щодо України та нашого партнерства не зміниться», – підсумував політолог.

Нагадаємо, на президентських виборах у Польщі перемогу з результатом у 53% голосів здобув Анджей Дуда. Чинний президент Броніслав Коморовський вже привітав свого суперника з перемогою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: