Монополія держави на видобуток бурштину не вирішує проблему, а передає її на місця – експерт

Читать на русском
Тетяна Тимочкоголова ВЕЛ, еколог

Незаконний видобуток бурштину вже став системним і одним законом проблема не вирішується.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова НЕЦУ, завідувач лабораторії екобезпеки ННЦ «Екобіобезпека» НАУ Ярослав Іванович Мовчан, аналізуючи інформацію про те, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк хоче запровадити державну монополію на видобуток бурштину.

«Ухвалення одного закону не вирішить проблему. Це системна річ, що виявилась реакцією на ситуацію в суспільстві, в економіці. Сучасне законодавство не забороняє приватним організаціям видобуток, і це може здійснюватись на аукціоні. Питання у процедурах, культурі, корупції, кришуванні та способі видобутку, бо на сьогодні він є браконьєрським», – розповідає еколог.

Нардеп Тригубенко прогнозує створення «бурштинових бірж» на півночі УкраїниНародний депутат Сергій Тригубенко заявив, що невдовзі Верховна Рада має ухвалити в другому читанні новий законопроект щодо видобутку бурштину.

На його думку, закон, що вже пройшов перше читання, передає вирішення проблеми на місця. А на місцях видобуток не можуть зробити у державницький спосіб, бо кожна громада, район, область думатиме на власну користь.

«Системність вирішення цього питання полягає в кількох моментах. Все має бути на правовій основі, враховуючи національні інтереси. Є спеціальна організація, яка займається надрами. Другий момент пов'язаний з людьми. Сьогодні це відбувається, тому що існує жадібність окремих кланів, які допустили активний процес з незаконного видобутку бурштину. Поки тисячі людей не мають засобів для існування, звичайно, проблема буде», – вважає спеціаліст.

Нагадаємо, за словами еколога Тетяни Тимочко, злочинна безгосподарність колишніх керівників Міністерства екології призвела до того, що значну територію лісів на півночі Житомирщини, Рівненщини та Волині виведено з обігу лісокористування на 100 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: