Генпрокуратура підозрює екс-керівника ДПЗКУ в привласненні майже 180 млн грн

Читать на русском
Генеральна прокуратура України отримала дозвіл на проведення спеціального досудового слідства в кримінальному провадженні щодо колишнього голови правління «Державної продовольчо-зернової корпорації України».
Валерій Томіленко

Генеральна прокуратура України отримала дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування в кримінальному провадженні щодо колишнього голови правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація» Валерія Томіленка.

Екс-керівника компанії та його заступника підозрюють у незаконному привласненні 177 млн грн, отриманих ДПЗКУ від іноземного покупця, пише «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Генпрокуратури.

«Як встановлено досудовим розслідуванням, останні, зловживаючи своїм службовим становищем, заволоділи грошовими коштами в сумі понад 177 млн грн, які отримані ПАТ ДПЗКУ від фінансової установи іноземної держави за кредитним договором під державні гарантії для фінансування проектів у галузі сільського господарства», – йдеться у повідомленні ГПУ.

Відповідне рішення на проведення досудового слідства 3 серпня надав ГПУ Печерський райсуд Києва. Відповідно до санкції статті, за якою можуть звинуватити колишніх топ-менеджерів ДПЗКУ, їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Як уже писало «Слово і Діло», екс-керівництво ПАО «Державна продовольчо-зернова корпорація» підозрюють у заниженні ціни на кукурудзу, експортовану з України до Китаю. Відповідно до умов контракту, її закупівельна ціна для китайських експортерів склала 188 дол. за тонну, попри те, що ринкова ціна української кукурудзи станом на квітень-травень 2015 року складала 329 дол. за тонну. У масштабах 15-річного контракту збитки держави від такої співпраці сягнуть щонайменше 7 млрд дол.

Як пізніше зазначив екс-міністр аграрної політики Ігор Швайка, така поведінка менеджменту ДПЗКУ – не що інше, як спроба збанкрутити корпорацію, щоб пізніше за безцінь викупити її майно.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: