Швайка: ДПЗКУ навмисне доводять до банкрутства

Читать на русском
У «Державної продовольчо-зернової корпорації» немає економічних підстав для банкрутстсва, переконаний колишній міністр аграрної політики Ігор Швайка.

Економічних підстав для банкрутства ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» немає, а можлива приватизація, до якої її веде нинішнє керівництво, вигідна приватним зернотрейдерам.

Таке переконання в ефірі телеканалу News One висловив колишній міністр аграрної політики, член ВО «Свобода» Ігор Швайка, пише «Слово і Діло».

«Поставимо собі риторичне запитання: у корпорації, в якої є приватизація термінала, приватизація причалу №14 Одеського порту, будівництво і модернізація елеваторів, будівництво річних елеваторів, вагонів-зерновозів, зернового морського терміналу в порту «Іллічівськ», будівництво біоетанолових заводів... У неї є підстави (для банкрутства – ред.)?» – прокоментував ситуацію Швайка. За його словами, мережа для зберігання й переробки зерна, якою володіє ДПЗКУ, справді застаріла на 60-70%, однак це не може бути причиною для банкрутства.

«Коли ми говоримо про модернізацію – це приблизно, як будівництво автомобільних доріг – одна галузь тягне за собою автоматом 15-20 інших галузей. Реконструкція наших потужностей притягує за собою автоматично 10-20 галузей різних, які починають заробляти гроші. Чи це може бути збитковим? Апріорі ні», – додав він.

За словами екс-міністра, така ситуація вигідна усім без винятку зернотрейдерам, які хочуть отримати доступ до ринку зернових, однак для співпраці з великими міжнародними замовниками необхідна державна корпорація, оскільки іноземні експортери (такі, як Китай) віддають перевагу роботі з великими державними підприємствами.

Нагадаємо, кількома днями раніше народний депутат Олег Осуховський (якого напередодні відсторонили від робочої групи з перевірки можливих фактів зловживань у державному секторі економіки) заявив, що вже за нового керівництва ДПЗКУ закупляла зернові за завищеними цінам, а продавала китайським експортерам – за заниженими. Осуховський запідозрив, що таким чином керівництво корпорації відмивало державні кошти у приватних компаніях з метою довести корпорацію до банкрутства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: