Депутати, які виступають проти змін до Конституції, працюють на Путіна – експерт

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Президент пропонує зміни до Конституції, які дійсно допоможуть провести децентралізацію, але зміни можуть не підтримати, бо деякі політичні сили сповідують «путінські» ідеї в цьому питанні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт в галузі місцевого самоврядування, один з ініціаторів даних змін Юрій Ганущак, аналізуючи, що Конституційний суд схвалив зміни до Конституції, запропоновані президентським законопроектом.

«Якщо закон приймуть у цьому вигляді, то децентралізація в Україні буде. Якщо депутати послухаються Путіна, то не буде, бо є таке враження, що деякі чиновники наші рахуються з президентом Росії, а Кремлю дуже не подобаються ці зміни не лише в частині Донецької та Луганської областей. Цими змінами упорядковуються відносини між рівнями влади, чим і незадоволені в Кремлі. В частині децентралізації заплановано створення виконкомів, обласних та районних рад з однієї сторони та створення органів контролю у вигляді префектів. Путін же хоче домогтися, щоб не було жодного представництва держави на місцях і наші деякі політичні сили теж сповідують цю ідею», - розповідає експерт.

За його словами, проблема в тому, що деякі українські партії намагаються себе позиціонувати та думають, що стануть сильнішими, якщо будуть виступати проти того, що пропонує Порошенко.

Спеціаліст зазначив, що для будь-яких інших законів це ще допустимо, але для Конституційних — це пастка, бо треба розраховувати не тільки на те, що ти здобудеш, а й що втратиш. «А втратити вони ризикують існування в принципі як політичної сили. Зараз ці партії критикують і фактично виступають проти держави України», – зазначив експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє провести децентралізацію владиСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Щодо самих змін, то насправді, це дійсно дивно й важко повірити, але Президент справді пішов на те, щоб формалізувати повноваження. Для прикладу, із основних змін: зараз на рівні області і району створюються виконавчі органи, що підпорядковані радам відповідно до КУ. Наразі ці виконавчі органи підпорядковані уряду, Президенту й оперують величезними коштами бюджету. Той, хто їх контролює і призначає, а це Президент - має доступ до зловживань. Відтепер цього не буде», - аналізує Ганущак.

Підсумовуючи, він наголосив, що випадки «ось тобі область за те, що поміг виграти на виборах» унеможливлюються. Виникає питання: хто і для чого, знаючи про такі зміни, критикує й виступає проти них?

Зазначимо, ще будучи кандидатом на виборах у 2014 році Петро Порошенко пообіцяв, що після перемоги проведе децентралізацію влади. Місцеві громади отримають більше прав і коштів на реалізацію своїх повноважень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: