PayPal в Україну вводять на вимогу Американської торгової палати – експерт

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Нацбанк дозволив працювати PayPal в Україні тільки зараз, тому що до сьогодні в Україні не існувало технічних можливостей для цього.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, аналізуючи, що НБУ спростив доступ для міжнародних платіжних систем в Україні, зокрема PayPal виходить на ринок України.

«Той факт, що лише зараз НБУ вирішив піти на цей крок, повязаний в першу чергу з тим, що технічних можливостей не було для цього раніше, а електронні гроші можуть викликати неконтрольовані фінансові потоки. Це великий ризик. Зміни відбуваються саме зараз, тому що є напрацьовані інструменти. Крім того, є вимога МВФ і Євроасоціації щодо лібералізації фінансових послуг», – розповідає Жаліло.

Водночас, економіст Сергій Кисельов пояснює, що PayPal – це не зовсім схоже на ту систему електронних грошей, яка використовується більшістю. Це певний посередник між платіжними картками, який дозволяє оплату картками в інтернеті, каже експерт. Система PayPal була доступна для українців завжди, просто вона була в односторонньму порядку для покупок за кордоном.

«Те, що зараз пропонує Нацбанк – це можливість, щоб українські інтернет-магазини, в першу чергу, могли користуватись системою. Даний крок чітко перекликається з політикою Нацбанку, тому що зараз головна мета НБУ – зменшити розрахунки готівкою і збільшити платежі картками. Крім того, напередодні був лист від Американської палати до Мінекономіки та НБУ з проханням спростити вихід даної системи до України», – пояснив економіст.

Нагадаємо, у квітні регулятор повідомляв, що планує спростити роботу міжнародним платіжним системам. Владислав Рашкован, заступник голови НБУ, тоді зазначив, що з метою вдосконалення роботи міжнародних платіжних систем в Україні створена окрема робоча група за участю представників НБУ, професійних громадських об'єднань, а також компаній Deloitte і Baker & McKenzie.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: