Електронний уряд просувають волонтери

Читать на русском
Як і було обіцяно, група ентузіастів за сприяння влади представила громадськості унікальний портал: iGov.org.ua. Замовити державні послуги тепер тут можна буде в режимі on-line.

В ідеалі творці проекту хочуть зібрати на одній платформі всі послуги, які державні органи надають громадянам і бізнесу. Поки ж плани волонтерів від IT-галузі такі: перевести в електронну форму близько 20% держпослуг до кінця поточного року. Поки ж ресурс працює в альфа-версії. Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на видання ain.ua.

Один з ідейних натхненників проекту iGov.org.ua – IT-директор «ПриватБанку» Дмитро Дубілет – опублікував коротку відеопрезентацію проекту на своєму акаунті в Facebook. Там же він обіцяє регулярно й докладно розповідати про всі нові послуги проекту.

Ті послуги, які вже доступні, позначені на сайті зеленою круглою іконкою. На сьогодні доступні лише дев'ять державних послуг, але «дуже скоро» обіцяють підключити ще 42 (їхня іконка жовтого кольору). У числі таких, зокрема, копії рішень органів місцевого самоврядування, довідка з реєстру фізосіб-підприємців (ФОП), реєстрація місця проживання, ліцензія на експорт товарів, реєстрація об'єднань громадян тощо.

Наприклад, до цього дня за довідкою про несудимість людині доводилося двічі ходити в міліцію, а потім відносити її за місцем вимоги. Тепер же її можна замовити всього в кілька кліків. Засвідчити свою особу потрібно за допомогою технології BankID. Незабаром крім замовлення через інтернет цей документ і отримати можна буде також в електронному вигляді.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє запровадити систему електронного урядуванняСказано 9 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Майбутнє проекту – повноцінний електронний уряд, який виключає хабарництво чиновників за отримання звичайним громадянином або бізнесменом будь-якого папірця. На порталі з часом можна буде переводити в електронну форму будь-який документ (навіть від держоргану, який в електронній формі документи не видає). Потрібно буде лише попросити про це нотаріуса на сайті.

Проте не тільки державні установи, а й комерційні підприємства зможуть завантажувати на портал документи. Наприклад: банк за домовленістю з візовими центрами може надавати виписки по рахунках в електронному вигляді та не змушувати клієнтів ходити по відділеннях і отримувати їх в паперовому вигляді з «мокрими» печатками.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: