Україна вже давно мала би Javelin, якби не суперечливі заяви Порошенка – експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Якби не суперечливі заяви Президента Петра Порошенка, що Україна все вирішить дипломатією та миром, то Захід розумів би, що нам дійсно потрібна оборона.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи заяву Президента Порошенка, що Україні від Заходу потрібні 1240 протитанкових ракетних комплексів Javelin для протидії російській агресії.

«Україна давно могла б мати Javelin, якби Порошенко, як Головнокомандувач, сам не виступав з суперечливими гаслами. З одного боку він говорить, що буде демілітаризація, буде відведення озброєння, війни немає, конфлікт воєнного вирішення теж не має і Україна буде все вирішувати ситуацію тільки дипломатичними засобами. То якщо конфлікт не має воєнного вирішення, чого просити зброю? Це ж абсолютний алогізм. Наступна його суперечлива позиція: Мінські угоди альтернативи не мають, а Мінські угоди означають для наших бійців – не стріляти. Наш Президент має визначитись: яка стратегія України і що він буде робити?», – аналізує експерт.

Продовжуючи, він наголосив, що у американського керівництва першим стоїть питання: навіщо Україні Javelin? Тому треба пояснення, для чого нам ці ракетні засоби, якщо ми заявляємо, що воєнний конфлікт не вирішити зброєю.

«Якщо ми говоримо, що домовитись з РФ виконувати угоди не виходить і треба їх змусити, бо ми жертва їх агресії, тоді це інша позиція. Тоді логічно, бо якими засобами можна змусити противника до переговорів у війні? Дипломатами чи воєнною поразкою? Мир без воєнних засобів може бути лише через капітуляцію. Якщо Порошенко сказав би, що нам не потрібен такий мир і треба стримувати агресора, то і Пентагон, і Білий Дім надали б нам Javelin», – пояснює спеціаліст.

Крім того, Григорій Препелиця переконаний, що США готові піти на такий крок. «Свого часу США пішли на надання протитанкових засобів ісламському Ірану під час ірано-іракської війни, хоча це вилилось в скандал «Ірангей» за час президентства Рейгана. Але їм надали допомогу, хоча Іран не був жертвою агресії Іраку, просто вважалось, що Іран більш лояльний до політики США, ніж Садам Хусейн. В українському питанні тим паче вони б могли надати зброю», – резюмує експерт.

Відзначимо, що 19 червня 2015 року сенат США прийняв законопроект про витрати на оборону в наступному фінансовому році, який включає поставку летальної зброї Україні.

Новий фінансовий рік у США починається 1 жовтня. Згідно з прийнятим проектом закону, передбачається надати Україні військову допомогу на суму 300 млн доларів. Допомога може включати радарні системи та протитанкові комплекси.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: