Створивши нафтового гіганта, уряд може почати ігнорувати групу «Приват» – експерт

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Створення нафтового гіганту ВІНК на базі ВАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта» і ВАТ «Укртранснафта» має дуже важливу перспективу на майбутнє.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, аналізуючи інформацію про те, що Міненерговугілля готується до створення нафтового гіганту ВІНК на базі ВАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта» і ВАТ «Укртранснафта».

«Для України це дійсно може закінчиться створенням нафтового гіганта, але якщо порівнювати з російською «Роснафтою» приміром, то вони взагалі ніяк не можуть бути конкурентами. Це не можна порівняти з об'ємами того видобутку, що видобуває «Роснафта». З точки зору транзиту переговорів, транзиту російської нафти, то для України це позитив. Кредитоспроможність і договороздатність між Україною і Росією будуть на іншому рівні», – розповідає експерт.

На його думку, об'єднання нафтових компаній має дуже важливу перспективу з точки зору оптимізації управління та зменшення транзакційних витрат.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє, що менеджмент компанії «Укрнафта» буде зміненийСказано 15 травня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Звичайно, в певному сенсі це відхід від ринку і створення єдиного монополіста. Але є величезний мінус, тому що незрозуміло як діяти з менеджментом і активами «Привата». Коли всі компанї об'єднаються, група «Приват» отримає зовсім маленький відсоток і тут вже від керівництва залежить що буде далі. Потрібно буде або домовлятися або діяти жорстко. Насправді, наш уряд якраз може діяти жорстко і взагалі ігнорувати групу «Приват», але краще знаходити компроміс», – пояснює фахівець.

Як відомо, 100% «Укртранснафти» належить державі, 51% «Укрнафти» – державі, а 49% – приватному акціонеру, 43% «Укртатнафти» – державі, а 57% – тим же структурам «Привату».

Нагадаємо, 15 травня 2015 року Арсеній Яценюк пообіцяв, що буде змінено менеджмент компанії «Укрнафта» і буде підписано нову акціонерну угоду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: