Конфлікт Туреччини з ІДІЛом призведе до панування російського флоту на Чорному морі – експерт

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Росія використовує свої давні схеми й агентуру на Близькому Сході, щоб за допомогою ІДІЛа впливати на Захід.

Про це в коментарі розповів історик, експерт з військових питань Ігор Лосєв, аналізуючи те, як конфлікт Туреччини з ІДІЛом може вплинути на Україну, і чим він загрожує безпеці в Чорноморському регіоні.

По-перше, на думку експерта, Україні зараз дуже невигідно втрачати підтримку провідних світових держав, чия увага з війни на Донбасі все більше переключається на конфлікт на Близькому Сході – тим більше, що Туреччина, разом з низкою інших держав, входить до списку найважливіших стратегічних партнерів Києва.

«Україні не на користь, те, що Туреччина втягується в цей конфлікт, тому що це автоматично приведе до втягування в нього наших головних стратегічних союзників. А це означає, що Україні уваги приділятиметься менше. ІДІЛ у певному сенсі відволікає увагу від України. Зазвичай в цьому русі і своїх божевільних вистачає, але не виключено, що РФ використовує власні давні схеми на Близькому Сході, свою давню агентуру, для того, щоб «тримати» за допомогою ІДІЛа Захід. Захід же, здається, не звертає уваги на те, що багато чого там відбувається не з внутрішніх причин, а через зовнішньній вплив», – аналізує експерт.

Таким чином, все, що відбувається в Туреччині, шкодить і Україні. До того ж, Україна – не член НАТО, і на її безпеці, на відміну від таких причорноморських країн, як Румунія чи Болгарія, це не може не позначитися. Втім, не тільки наша країна може опинитися під ударом, констатує експерт.

«Турецький конфлікт може загрожувати Грузії та Україні. Зменшення турецької могутності та впливу на Чорному морі автоматично призведе до збільшення російської могутності в чорноморському басейні. Сьогодні найсильніша противага російському флоту в Чорному морі – турецький флот, який сильніший за російськоий. Але як буде далі – ніхто не знає», – поділився міркуваннями Лосєв.

З приводу ситуації всередині самої Туреччини, то, як стверджує експерт, не секрет, що нестабільність в цій країні спровокована курдським питанням. Курди складають близько 30% її населення і мають майже 200-річну історію боротьби за незалежність. Анкарі потрібно оперативно вирішувати проблеми курдів, які страждають від нападів бойовиків ІДІЛа, щоб не отримати в їх особі чергової проблему, констатує Лосєв.

«Зараз курди в Сирії і в прикордонних районах Туреччини стають об'єктом нападу з боку бойовиків ІДІЛа. Якщо Туреччина їм не допоможе, вони почнуть діяти самі і проведуть свою внутрішню мобілізацію,цього разу – вже непідконтрольну Анкарі», – пояснює всю складність ситуації історик.

Відзначимо, що, як повідомляють турецькі ЗМІ, літаки ВПС Туреччини з території країни сьогодні запустили бойові ракети в бік Сирії не заходячи в її повітряний простір. Рішення підняти в бойовій тривозі військових льотчиків було прийняте на спеціальній нараді з питань безпеки в Анкарі ввечері 23 липня – через кілька годин після зіткнень на турецько-сирійському кордоні. Як відомо, раніше Збройні сили Туреччини оголосили, що п'ять озброєних терористів «Ісламської держави» відкрили вогонь по військовим форпостам на кордоні з Сирією, в результаті обстрілу є жертви.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: