«Дефолтна» п’ятниця: чого очікувати українцям?

Читать на русском
24 липня Україна повинна розрахуватися за євробондами. Сума платежу складає 120 млн доларів. Чи відбудеться сплата – поки що невідомо. Тим часом західні видання та інвестиційні компанії вже пророкують Україні технічний дефолт.

У цю п’ятницю, 24 липня, Україна має заплатити за євробондами 120 мільйонів доларів. Якщо розрахуватися в уряді не зможуть, то країну чекає технічний дефолт. Але якщо в Кабміні говорять тільки про ймовірність дефолту, деякі видання запевняють – вже наприкінці тижня Україну чекає доля Греції.

Так, через те, що під час переговорів з кредиторами Україна не змогла укласти угоду про реструктуризацію 70-мільярдного боргу України та домовитися про списання 40% боргу перед приватними кредиторами, Financial Times и Goldman Sachs пророкують, що розрахуватися за єврооблігаціями Україна теж не зможе. «Слово і Діло» вирішило дізнатися у експертів, чи буде дефолт на цьому тижні і чи варто боятися українцям.

«Чому говорять про п'ятницю? 24 липня термін погашення 120 млн доларів за єврооблігаціями. Якщо ми прострочимо його чи не заплатимо – може наступити технічний дефолт. Яресько про таку можливість говорила давно. Зараз насправді це «гра на нервах» з метою зробити більш поступливими приватних кредиторів. Ведуться переговори не перший місяць, але приватні кредитори згодні тільки на пролонгування і зниження ставок за даними єврооблігаціями. На списання 40% боргу (15 млрд доларів) вони категорично не згодні. Тому, розмови про технічний дефолт – більше елемент шантажу. Більш того, техдефолт – все-таки не повний дефолт, це більш м'який варіант, до того ж МВФ продовжить нас кредитувати і підтримувати. Тому не варто очікувати якихось критичних сценаріїв. І я не думаю, що технічний дефолт сильно позначиться на курсі долара або банківській системі. Я думаю, що швидше за все, технічного дефолту не буде. Але, навіть, якщо і буде, нічого страшного не станеться», – пояснив ситуацію «Слову і Ділу» економічний експерт Сергій Кисельов.

Експерт з економічних програм Центра Разумкова Василь Юрчишин теж наголошує, що хвилюватися українцям немає через що. «120 млн доларів – звичайно сума не мала. Але вона не є критичною для нинішнього стану валютних резервів. Вони зараз понад 9 млрд, і хоча, не дуже добре їх використовувати для зовнішніх боргів, але для того, щоб зняти напругу і не допустити технічного дефолту – кошти знайдуться. Я залишаюсь на позиції, що Україна і кредитори знайдуть інструменти, щоб досягти нормального порозуміння на користь України. Це відтермінування основної суми, зниження відсотків. Разом з тим, я не казав би, що це відбудеться швидко. Тим паче поки не буде зрозумілої ситуації з кредиторами, я не думаю, що країна буде використовувати право, пов’язане з технічним дефолтом. Тобто, я все ж таки думаю, що в п’ятницю Україна сплатить кошти або відбудуться деякі специфічні домовленості, які не дозволять говорити, що Україна знаходиться в стані технічного дефолту», – зазначає експерт.

Проте, на думку фахівця, в уряді повинні були б не казати про можливість дефолту, а пояснювати, що це значить для країни. «Я дещо здивований тим, що говорить міністр фінансів України, тобто, по суті, вона повинна певним чином подавати картину, яка вказує на те, що Україна була і є платоспроможною, і буде виконувати зобов’язання, які вона має, насамперед боргові. Тому, набагато краще було б, якби Яресько не говорила про можливий дефолт, а пояснювала що це означає», – підкреслює Юршичин.

Втім експерт пояснює: навіть якщо відбудеться сплата боргу по євробондам з резерву, хвилюватися не слід – це не ті величини, які можуть завдати шкоди макроекономічної стабільності. Однак, треба розуміти, що технічний дефолт – це удар по іміджу країни і майбутнім ресурсам, які можуть прийти в країну. Тому краще щоб уряд України виконав свої зобов’язання і провів результативніше переговори з інвесторами. «Тим паче, нас підтримують МВФ та уряди країн ЄС. А ці чинники вказують на те, що Україна попри складнощі є нормально платоспроможною», – розповідає фахівець.

Тож виходить, попри всі панічні настрої щодо закінчення цього тижня, реальних приводів для хвилювань все ж таки немає. Проте, спекулянти можуть спричинити паніку на валютному ринку. «Технічний дефолт можливий, але це не є трагедією. Ми мали такі епізоди не один раз. Це лише тимчасова неспроможність заплатити чергову виплату по борговому графіку і ніяких наслідків він сам по собі не несе. Українцям нічого не треба боятися. Єдиний момент – НБУ і спекулянти можуть використати цей епізод для спекуляцій. Є інформація, що сьогодні ЄС надасть 650 млн євро макроекономічної допомоги на стабілізацію для вирішення боргових питань. Тобто, якщо вони їх нададуть, то 120 млн в п’ятницю по євробондам ми покриємо», – підсумовує тему голова комітету економістів України Андрій Новак.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: