Зняття депутатської недоторканності: піднімуть парламентарі штангу, чи вдарять у неї?

Читать на русском

За словами лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко, якщо Рада VIII скликання зможе скасувати депутатську та суддівську недоторканність, вона увійде в історію як найбільш революційний парламент України.

Зняття депутатської недоторканності зробить нинішнє скликання українскього парламенту найбільш революційним за всю історію країни.

Таку заяву зробила лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко з трибуни Верховної Ради 14 липня, порівнявши цей процес із підняттям спортивної штанги, пише «Слово і Діло».

«З 96-го року, з моменту прийняття Конституції України, яка сьогодні діє, знімають депутатську недоторканність. Парламенти всіх скликань і партії, які перебували в парламенті. Всі громадські діячі, які потім стали депутатами, усі знімають недоторканність. І тому, якщо нашому парламенту під силу підняти цю штангу і реально зняти недоторканність, цей парламент увійде в історію справді позитивно. Можливо, вперше за всі скликання», – констатувала Тимошенко перед голосуванням за проект постанови щодо подальшої роботи над внесенням змін до Конституції щодо зняття депутатської та суддівської недоторканності.

До слова, рішення було ухвалене – за продовження роботи проголосували 283 народних депутати. Однак чи справді нардепам під силу підняти цю штангу? Чи ж удар по вседозволеності депутатів та суддів знову прийдеться на «штангу»?

Цікаво, що скасувати недоторканність депутатів і суддів обіцяли в кожній депутатській групі та фракції. А в «Народному фронті» навіть заявили, що готові у приватному порядку зняти недоторканність з будь-якого депутата, навіть зі свого однопартійця, якщо того вимагатиме суспільство. Така одностайність одразу наштовхує на думку про те, що нардепи розглядають це питання як спосіб піару – наприклад, напередодні місцевих виборів в Україні.

Альона ШкрумНародний депутат України
Шкрум пообіцяла домогтись скасування недоторканності президентаСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Втім, певні інсинуації навколо цього рішення, за яке парламент кілька місяців тому проголосував практично одностайно, вже починають з'являтися. Наприклад, депутат від тієї ж «Батьківщини» Альона Шкрум резонно запропонувала разом із депутатською та суддівською скасувати й недоторканність Президента. До слова, про необхідність голосування пакетом скасування недоторканності депутатів і суддів із законом про імпічмент Глави держави заявив і нардеп Антон Геращенко. Він же взявся й розробляти відповідний закон.

Разом з тим, як виявляється, сама ідея скасування депутатської недоторканності не відповідає вимогам Європейського Союзу. Про це в авторському матеріалі для «Слова і Діла» зазначив член Венеціанської комісії Володимир Пилипенко. «Традиційно скасувати депутатську недоторканність обіцяє кожна українська влада й так само традиційно Рада Європи більш ніж критично висловлюється щодо цієї ідеї. У квітні 2000 року, коли Леонід Кучма провів референдум, під час якого, серед іншого, виборці проголосували за скасування депутатської недоторканності, ПАРЄ сприйняло це як загрозу парламентаризму в Україні, Рада Європи навіть ставила питання про виключення України зі свого складу», – нагадав Пилипенко.

Про небезпеку такого рішення заявив свого часу й нардеп від «Опозиційного блоку» Вадим Рабінович. «В країні, в якій не існує чесної правоохоронної системи, неможливо позбавити депутатів недоторканності – це означатиме, що в цей день закінчиться український парламентаризм», – прокоментував ситуацію Рабінович, додавши, що особисто йому недоторканність не потрібна.

Таким чином депутати вже восени постануть перед нелегким вибором: ухвалити популярне (якщо не сказати «популістичне») рішення, яке може обернутися для країни зовнішньополітичними втратами, або ж масово проігнорувати власні обіцянки, вкотре обдуривши виборців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: