Ємець провалив обіцянку про перевірку суддів

Читать на русском
Народний депутат Леонід Ємець не виконав своєї обіцянки про поголовну перевірку суддів України.

Народний депутат Леонід Ємець не виконав своєї обіцянки про поголовну перевірку суддів України.

5 березня 2015 року Ємець заявив, що найближчим часом всі 9 тисяч суддів пройдуть перевірку, передає «Слово і Діло».

Як зазначив депутат, для очищення судової системи був прийнятий закон «Про справедливий суд», який запропонував Президент.

Проте ця перевірка якщо і відбудеться, то нескоро. 9 липня міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що для проведення перевірки суддів необхідно внести зміни до Конституції України, щоб звільнення, в результаті таких перевірок, судді не змогли оскаржити рішення в європейських судах і відновитися на посаді. Також Петренко зазначив, що відповідні зміни можуть бути прийняті парламентом лише восени.

При цьому Верховну Раду можуть навіть геть позбавити права призначати і звільняти суддів. З такою ініціативою виступив заступник голови Адміністрації Президента України Олексій Філатов. На його думку, такий крок допоможе посиленню незалежності суддів. Крім того, Філатов запропонував зменшити вплив Президента на обрання суддів і внести до Конституції відповідні зміни.

Нагадаємо, 27 червня Президент Петро Порошенко заявив, що після перевірки близько 300 суддів мають бути позбавлені своїх посад. Водночас, на думку заслуженого юриста України Юрія Мартиненка, майже всі одіозні судді залишаться на своїх посадах, а говорити про справедливе судочинство в Україні не можна буде навіть через п'ять років.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: