Судді, що зреклися справи про заборону КПУ, можуть попрощатися з посадами

Читать на русском

Міністр юстиції Павло Петренко наполягає на звільненні суддів Окружного адміністративного суду Києва, які відмовилися розглядати справу про заборону діяльності КПУ.

Зокрема Мін'юст ініціює перед ВККС питання про надання юридичної оцінки діям суддів Окружного суду на предмет наявності підстав для їх звільнення із займаних посад, повідомив на брифінгу Петренко, передає «Слово і Діло» з посиланням на INSIDER.

«Відповідні подання мною підготовлені і направлені», – заявив міністр.

У Мін'юсті вважають, що при оголошенні самовідводу суддів при розгляді справи було допущено низку порушень процесуального законодавства. Зокрема, Петренко зазначив, що суддя має право оголосити самовідвід тільки до початку розгляду справи по суті. Міністр також нагадав, що київський Окружний адміністративний суд розглядає справу про заборону КПУ з липня минулого року.

Крім того, Петренко назвав неприйнятним те, що самовідвід у справі взяв весь склад суду. «Процесуальний закон не передбачає, щоб один суддя оголошував про самовідвід інших суддів, які не є учасниками процесу і не відправляють правосуддя у конкретній справі, як це сталося насправді 18 лютого», – додав він.

Таким чином, на думку Мін'юсту, є цілий ряд підстав для застосування щодо суддів Окружного адмінсуду норм законодавства про відсторонення від займаних посад у зв'язку з порушенням присяги. «Цей суд у повному складі підігравав одному з учасників процесу  Комуністичній партії», – упевнений Петренко.

Як відомо, напередодні весь склад Окружного адміністративного суду міста Києва відмовився розглядати справу про заборону діяльності Комуністичної партії України. Зокрема, суддя Валерій Кузьменко прийняв рішення про самовідвід. Сам Кузьменко після завершення засідання заявив журналістам, що Окружний адмінсуд не може більше продовжувати розгляд позову Міністерства юстиції про заборону діяльності цієї партії через тиск на суд з боку Генпрокуратури.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: