Чвари у коаліції: чи є майбутнє у нинішньої більшості?

Читать на русском
Деякі експерти вважають, що розпад коаліції може статися вже цієї осені, інші ж – що це неможливо, і всі розбіжності – лише тимчасові труднощі.

Правлячій коаліції все складніше знайти спільну мову в деяких законопроектах, поданих урядом. Перед народними депутатами постало дуже складне завдання – прийняття Конституційних змін, внесених Президентом України Петром Порошенком, і ряду законів, пов'язаних з реформами держави.

Одна з перших проблем з'явилася після того, як Верховна Рада 2 липня прийняла закон про реструктуризацію валютних кредитів населення, пише «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

Кредитний закон спровокував масштабні кадрові зміни в коаліціїВчорашнє голосування у Верховній Раді з приводу реструктуризації валютних кредитів цілком може стати цвяхом у труну коаліції. Після того, як стало зрозуміло, що цей закон може спричинити колапс банківської системи, багато депутатів відкликали свої голоси за цей документ

Уряд стверджує, що закон суперечить умовам отримання кредитів від МВФ і загрожує дестабілізацією Державного бюджету. Протиріччя є як між «БПП» і «НФ», так і між «Самопомоччю» та «Батьківщиною». «Менші» члени коаліції розходяться в питанні закону про місцеві вибори. «Самопоміч» вимагає, щоб до закону внесли правки про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу, зменшення кількості депутатів у місцевих радах, спецзахист бюлетенів і заборону виборчих блоків.

Народний депутат від «БПП» Олександр Черненко розповів, що коаліції вже вдалося домовитися про заборону виборчих блоків і досягти компромісу з цілої низки інших питань. Про які саме, Черненко не повідомив.

«У двох найбільших фракціях достатньо голосів депутатів, щоб прийняти закон про місцеві вибори. Але ми хочемо демонструвати єдність і проголосувати зміни до Конституції конституційною більшістю, тому вирішили знайти компроміс, щоб усі фракції коаліції проголосували ще й за закон про місцеві вибори», – заявив нардеп.

Також Черненко стверджує, що головною проблемою майбутнього пленарного тижня буде скасування вже ухваленого парламентом закону про валютні кредити і внесення змін до Конституції. Черненко впевнений, що розбіжності і протиріччя між фракціями коаліції тимчасові і заперечує можливість її розколу.

Проте вчора на засіданні коаліції, за непідтвердженими даними, Олег Ляшко в ультимативному порядку зажадав змінити 6 суддів Конституційного суду, а також змінити склад ЦВК. Лідер «Самопомочі» Олег Березюк також заявив, що його фракція не проголосує за конституційні зміни, запропоновані Президентом. Більше того, з сьогоднішнього дня фракція «Самопомочі» розпочала збір підписів під альтернативним проектом змін до Конституції.

Думки експертів щодо розпаду коаліції розділилися. Деякі вважають, що розвал може статися вже цієї осені, інші ж – що це неможливо, і всі розбіжності – лише тимчасові труднощі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: