Нова стара Конституція: президент розповів, що зміниться в Основному Законі

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко не бачить необхідності в проведенні дострокових виборів до парламенту у зв'язку з прийняттям змін до Конституції в частині децентралізації.

Президент України Петро Порошенко не бачить необхідності в проведенні дострокових виборів до парламенту у зв'язку з прийняттям змін до Конституції в частині децентралізації.

«Що стосується Верховної Ради України, не думаю, що це передбачає значну реорганізацію в частині впливу децентралізації на повноваження Верховної Ради, тому що повноваження Верховної Ради майже не змінюються або взагалі не змінюються. У зв'язку з цим я не бачу необхідності в організації проведення дострокових виборів до Верховної Ради у зв'язку з прийняттям змін до Конституції щодо децентралізації», – сказав він в середу в Києві в ході презентації проекту змін до Конституції України в частині децентралізації.

При цьому він підкреслив, що з необхідністю проведення нових виборів місцевих рад повинна визначитися Рада після внесення змін до Конституції.

Водночас Президент відзначив, що децентралізація не означає ослаблення повноважень центральних органів державної влади в питаннях оборони і безпеки.

«Виникають цілком обґрунтовані побоювання, чи не зашкодить децентралізація єдності нашої країни, чи не несе вона хоча б гіпотетичні ризики для територіальної цілісності. В черговий раз наголошую, що децентралізація не означає ослаблення повноважень центральної влади в таких питаннях як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання громадянських свобод», – сказав він.

Також Глава держави повідомив, що після завершення процесу децентралізації в країні Кабінет міністрів України очікує скорочення штатів.

«Що стосується реорганізації та змін у роботі уряду – безумовно так. Оскільки значна частина функцій з приводу виконання повноважень центральної влади буде передана органам місцевого самоврядування, то і не потрібна така кількість людей у ​​Києві, які будуть ці повноваження обслуговувати», – заявив Петро Порошенко.

Президент також торкнувся статусу Донецької та Луганської областей. За його словами, новий закон передбачає, що в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей можливий специфічний порядок місцевого самоврядування.

«Проект змін до Конституції не передбачає жодного особливого статусу Донбасу. Всі ці думки – від лукавого. Проект припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей, які визначаються окремим законом. Саме так це зараз і врегульовано», – сказав Президент.

Порошенко підкреслив, що ця норма в перехідних положеннях чітко відповідає Мінським угодам і не була нав'язана ззовні, а будь-які чутки з приводу нав'язування є інсинуаціями.

Говорячи про ситуацію окупованих районів Донбасу, Порошенко повідомив, що дав доручення компетентним органам максимально спростити режим перетину лінії зіткнення сторін.

«Мною дано доручення розробити та удосконалити механізм пропуску на нашу територію тих громадян, які не були помічені в якихось протизаконних діях, максимально спростити режим перетину через лінію дотику», – сказав Президент журналістам.

Порошенко повідомив, що в четвер за його дорученням секретар РНБО Олександр Турчинов проведе нараду з цих питань з метою введення нової спрощеної процедури пропуску найближчим часом.

«Буде визначений, і я дав уже відповідне доручення, «зелений коридор» для гуманітарних вантажів», – сказав він, додавши, що йдеться як про українські гуманітарні вантажі, так і про вантажі Міжнародного комітету Червоного Хреста і міжнародних партнерів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: