ЄС міг вплинути на рішення «Газпрому» переписати газові контракти – експерт

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Кабмін зайняв правильну позицію – скинути ціну на газ, тому що Росія все одно зацікавлена продавати газ Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики і член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима, аналізуючи інформацію про те, що в Україні вже цього року буде створено стабілізаційний (резервний) енергетичний фонд обсягом 1 млрд дол.

«Потрібні підтвердження того, що такий фонд буде створено, тому що наразі зарано робити висновки. Україна, на жаль, не переконала своїх партнерів в Європейському Союзі, що вона не зобов'язана закуповувати своїм коштом газ під час війни. Європейський Союз міг би активніше впливати на Росію, щоб були переписані необхідні контракти й споживач закуповував газ на кордоні Україна-Росія. Тоді вони б використовували українські підземки, платили би нам за зберігання газу та створювали надійні запаси для транзиту», – розповідає Гудима.

На його думку, говорити, що Євросоюз дасть 1 млрд дол. для того, щоб ми закупили необхідний газ – це напівправда, тому що наші партнери не можуть поки що домогтися логічного рішення.

«Якщо ЄС вирішив так допомогти Україні, то це також шлях, але не найефективніший. Тут Росія втрачає, тому що вона зацікавлена продавати газ Україні, й після консультації з європейськими партнерами Кабмін зайняв правильну позицію – скинути ціну на газ. Це свого роду гра й вона підкріплена варіантом, що ми можемо купувати реверсний газ, що є дешевшим за російський», – пояснює Олександр Гудима.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити енергетичну незалежність УкраїниСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, ще будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко пообіцяв диверсифікувати поставки газу і забезпечити енергетичну незалежність України. Він також заявив, що 2015 рік стане останнім, в якому Україна купуватиме газ у Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: