Дніпропетровськ без господаря: хто насправді керує мільйонним містом?

Читать на русском
Сьогодні Дніпропетровськ фактично знаходиться в підвішеному стані: мера як такого в місті немає, а всі рішення приймаються міською радою, де головують депутати «Опозиційного блоку».

Після подій на Майдані та втечі Януковича Україна занурилася в хаос: повноцінної влади як такої ще не було, а керівництво країни, чиї вказівки виконували місцеві чиновники, розбіглося хто куди. Ситуацію, як завжди, взяв у свої руки народ. Громадяни самоорганізовувались, намагаючись хоч якось допомогти місцевим елітам втримати ситуацію під контролем.

Тим часом в українських містах почався справжній патріотичний бум. Дніпропетровськ, який не особливо відзначався якимись патріотичними схильностями, вразив найперше: майже на кожному будинку замайоріли національні прапори, а вулиці міста зарясніли українськими вишиванками, які із задоволенням одягли на себе містяни.

Сьогодні ж одне з найпатріотичніших міст України фактично перебуває в підвішеному стані: мера як такого у Дніпропетровську немає, а всі рішення приймаються міською радою, де головують представники «Опозиційного блоку» – колишньої Партії регіонів.

Втім, офіційного керівника місто таки має. Його обов’язки з березня поточного року виконує абсолютно технічна і непублічна особа – Галина Булавка, яка до того ж є представником «Опоблоку». Досі «Слово і Діло» не зафіксувало жодної публічної обіцянки або заяви Булавки. Рівень її відповідальності – 0%. Її попередник, Максим Романенко, за аналогічний період зміг дати два зобов’язання.

Найдосвідченіший, але далеко не найвідповідальніший очільник Дніпропетровська – Іван Куліченко – керував містом понад 14 років, і склав мерські повноваження 27 листопада минулого року у зв’язку з обранням народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка». Куліченка, до речі, називають одним із найвірогідніших кандидатів на крісло міського голови Дніпропетровська, вибори якого відбудуться цієї осені. Основними його конкурентами будуть чинний народний депутат Олександр Вілкул, а також представник команди Коломойського Борис Філатов, участь якого у мерській гонці напередодні анонсував Геннадій Корбан.

Цікаво й те, що буквально тиждень тому Вілкул заявив про свою підтримку колишнього градоначальника Дніпропетровська. «Він господарник, він хороший фахівець, йому не раз довіряли місто, і заважати йому я не налаштований, швидше допоможу», – заявив депутат «Опозиційного блоку».

Щодо Філатова, то його кандидатуру можна вважати однією з таких, що серед усієї команди Коломойського користуються найбільшим рейтингом у дніпропетровців. Бізнесмен часто й публічно допомагає виборцям на місцях, відкритий до народу, публікує світлини з всенародним улюбленцем Дмитром Ярошем, ще й нещодавно відкрив патріотичний табір для дітей «Укропчик».

Також очевидно, що призначаючи губернатором Дніпропетровщини екс-голову Запорізької ОДА і родича Бориса Ложкіна Валентина Резніченка, який не має досвіду адміністративної роботи як такої, Президент Петро Порошенко мав на меті послабити вплив групи «Приват» у регіоні.

Але повернімося у сьогоднішній день. Дніпропетровськ понад 7 місяців не має чинного господаря. Після того, як команда Коломойського зібрала речі й вийшла з владних кабінетів, містом фактично почали правити представники колишньої влади. Чи можна стверджувати, що Дніпропетровськ, як то кажуть, «зливають» «Опозиційному блоку»? З боку виглядає ніби дійсно «зливають», тому що з великою вірогідністю мером повторно стане Куліченко, якого підтримає і «БПП», і «Опоблок». Політичні «договірняки»? Ні, не чули.

Роман Калініченко, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: