Кредитори можуть зняти з України частину вимог через заяви МВФ — експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Переговори проходять за зачиненими дверима і ніхто не знає реальної ситуації, тому що нам повідомляється лише те, що вигідно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Україна і кредитори обговорять борги «без попередніх умов», тобто частина вимог до України може бути знята.

«Україна вимагає від кредиторів покращення по всіх трьох позиціях: списання частини основної суми боргу, зменшення ставок по боргу, продовження терміну боргу. Поки що кредитори йшли лише на останню вимогу, аби продовжити термін. Зараз можуть бути поступки ще з двох позицій. Основна проблема в тому, що Україна вимагає списання частини боргу в 40%. Це близько до першого списання по грецькому боргу (52%)», — розповідає аналітик.

За його словами, списання є бажаним, але переговори проходять за зачиненими дверима, і ми бачимо лише те, що обидві сторони дозволяють собі виносити на публіку.

«Як минулого року, так і цього основний приплив коштів був від МВФ, а не від приватних інвесторів. Те, що зараз кредитори можуть піти на певні поступки й готові зняти частину вимог, викликано підтримкою МВФ, який декілька днів назад заявив, що не припинить співпраці з Україною навіть у тому разі, якщо Україна перестане сплачувати за своїм приватним боргом і оголосить дефолт. Це стало вирішальним фактором», — пояснив експерт.

Зазначимо, що для підтримки української економіки, яка страждає у тому числі від конфлікту з сепаратистами на Донбасі, МВФ раніше виділив Києву кредит у розмірі 15,6 мільярдів євро.

Нагадаємо, що переговори про реструктуризацію боргів України тривають з 13 березня. Нещодавно міністр фінансів зізналася, що переговори проходять складно, але варіант дефолту України в разі невдачі переговорів із зовнішніми кредиторами виключений.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: