Бізнесу взагалі не потрібні касові апарати – експерт

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Система касових апаратів в Україні – тотальний контроль за кожною копійкою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів глава Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств, економічний експерт В'ячеслав Биковець, аналізуючи інформацію про те, що Верховна Рада дозволила бізнесу з доходом до мільйона працювати без касових апаратів.

«Це позитивне рішення, хоча, в принципі, взагалі не слід було вводити касові апарати. В тій ситуації, в якій сьогодні перебуває бізнес – це додатковий фінансовий тягар в частині того, що постійно потрібно виділяти кошти на обслуговування апаратів. З іншого боку, ті фінансові санкції, що є в Податковому кодексі, також обтяжливі для бізнесу. До того ж, є проблеми митного оформлення товарів, тому те, що зараз зроблено – певні поступки бізнесу», – пояснює експерт.

Проте, за його словами, крім цієї правки, є ще поправка пані Яресько. Хотілося б, щоб не вийшло так, що той порядок перевірок, який буде розроблений Мінфіном, перекреслить все і буде просто контроль, ще гірший, ніж з касовими апаратами.

«Суть в тому, що декларувати доходи бізнес може одні, а насправді вони інші. У нас в країні система застосування РРО носить фіскальне навантаження. В інших країнах це елемент захисту прав споживачів, в Україні – тотальний контроль за будь-якою покупкою на одну копійку», – розповів Биковець.

Нагадаємо, раніше Кабмін ухвалив рішення продовжити мораторій на перевірки бізнесу до кінця 2016 року. А в Мінфіні заявили, що дві третини українських підприємств не платять податків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: