СБУ лобіює закон, який допоможе маніпулювати українськими бізнесменами – експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Керівництво СБУ в парламенті може лобіювати процес ухвалення законопроекту, яким дозволяється отримувати доступ до банківських операцій без рішення суду для того, щоб маніпулювати українськими бізнесменами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи інформацію про те, що Мінфін завершує законопроект про скасування банківської таємниці, згідно з яким фіскали отримують доступ до банківських операцій без рішення суду.

«На скасування банківської таємниці йдуть й швейцарські банки, але без рішення суду – це вже суто українське нововведення. Тому що банківський вклад – це звичайна приватна власність й без рішення суду ніхто не може до приватної власності особи чинити будь-які дії. Тому розкриття таємниці – це позитив, але без рішення суду – це вже повна воля чиновників фіскальних органів, які тепер самовільно будуть вирішувати розкриття банківської таємниці вкладів підприємств і громадян. Це неправильно, такого немає в цивілізованому світі», – вважає Новак.

За його словами, якщо в такому вигляді буде прийнято закон, і без рішення суду представникам ДФС можна буде мати доступ до рахунків підприємств і громадян, це може викликати масовий відтік вкладів з української банківської системи до іноземних.

«Доступ до банківської таємниці має бути лише за рішенням суду, інакше відпадає й сенс існування судової гілки влади. Лобіювати цей процес може керівництво СБУ, тому що таким чином можно дуже легко маніпулювати будь-яким бізнесменом з істотними вкладами», – пояснює Андрій Новак.

Нагадаємо, що уряд України вирішив передати Державну фіскальну службу в пряме підпорядкування Міністерству фінансів України.

У свою чергу, міністр фінансів Наталія Яресько повідомила, що після реформування ДФС можливе звільнення майже половини працівників служби. Також Яресько обіцяє, що Кабмін до кінця 2015 року скоротить 20% державних службовців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: