Україна може оголосити дефолт найближчими днями – експерт

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Дефолт – це фактично відкидання України на довгі роки назад, за яким виникне масове безробіття.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, аналізуючи інформацію про те, що приватні зовнішні кредитори відмовляються внести вклад у відновлення України, і можливість дефолту в липні.

«Є декілька варіантів розвитку подій. Перший: в Україні буде технічний дефолт. Якщо ми домовимося про реструктуризацію кредитів або цей процес затягнеться, в будь-якому разі, технічний дефолт буде оголошено і, найвірогідніше, що навіть у третій декаді цього місяця, тому що саме в цей період у нас йдуть виплати за європейськими облігаціями. Другий можливий сценарій: Україна не платить за зовнішніми боргами і оголошує широкомасштабний дефолт», – розповідає Устенко.

На його думку, в технічному дефолті нічого страшного немає, а от широкомасштабний неконтрольований дефолт пережити куди складніше. Це фактично відкине країну на довгі роки назад.

«Наслідки дефолту мають декілька ключових позицій. Перша: Україна відрізана від зовнішніх ринків на кілька років. Другий аспект: буде серія корпоративних дефолтів, тобто приватний бізнес буде на «голодному пайку». Також, враховуючи дефіцит Бюджету, Україна буде залежати від зовнішніх запозичень на покриття цього дефіциту, оскільки на внутрішньому ринку їх взяти просто ніде. Приватизація за такого розкладу буде блискавичною і в 2016 році. Звісно, за дефолтом вининке ще більша інфляція, масове безробіття», – пояснює Олег Устенко.

Відзначимо, що минулого року прем'єр-міністр Арсеній Яценюкзапевнив, що Україна дефолт оголошувати не буде.

25 червня міністр фінансів України Наталія Яресько не виключає можливого дефолту України за зовнішніми зобов'язаннями вже в липні поточного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: