Яресько не була готова до переддефолту української економіки – експерт

Читать на русском

При умові, що в фінансовому блоці не було блокуючих економіку країни керівників та структур, зокрема Нацбанку, Яресько могла би зробити більше для України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Директор соціологічної служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, оцінюючи ефективність зробленої роботи міністром фінансів України за перші 100 днів роботи в українському уряді.

«Пріоритетними завданнями для Яресько були отримання фінансової допомоги від МВФ та прийняття Бюджету. Перша частина плану, на мій погляд, виконана і якщо ми до 15 березня отримаємо обіцяний кредит, це стабілізує фінансову систему і можна вважати, що місію управлінця Яресько виконала. Водночас Яресько могла би зробити набагато більше, якби Порошенко в інші державні структури, зокрема Нацбанк, призначав професіоналів. Не можна називати курс 35 грн/дол. панікою, тому що це спекуляція, яка придумана Нацбанком», – пояснює політолог.

Те, що курс був майже 40 грн/дол., а зараз повернувся до 24 грн/дол. говорить лиш про те, що це був керований процес, тому зараз потрібно вияснити правові відносини з Нацбанком.

«Яресько дійсно не очікувала, що будуть такі труднощі і дійсно, думаю, була до такого не готова. До того ж багато хто був впевнений, що між головою Нацбанку та Яресько будуть конфлікти, але, як бачимо, даремно, що є хорошим показником. В цілому, Яресько впоралася з усіма поставленими їй задачами за цей термін, але ми маємо розуміти, що буде далі і як вона збирається витягнути Бюджет. Говорити про можливу відставку не варто. Крім того, Яценюк і Порошенко все одно в одній упряжці і змушені будуть тримати тандем, а інакше ж вони розуміють, що це загроза для країни», – розповів експерт.

Крім цього, економічний експерт Володимир Сіденко переконаний, що призначення Яресько зіграло вагому роль для МВФ.

«Переговори з МВФ могли бути зовсім в іншому тоні, якби не було Яресько, тому саме вона має бути на цій посаді і ніхто інший. Вона гідно впоралася з поставленими завданнями», – вважає Сіденко.

Нагадаємо, що американка Наталія Яресько прийняла громадянство України і була призначена Верховною Радою міністром фінансів України.

Як заявляла раніше сама Яресько, її команда спрямована на те, щоб змінити країну, поліпшити прозорість і знищити корупцію, а члени команди готові боротися з викликами, що стоять зараз перед Україною.

«Цей уряд професіоналів і технократів, і ми маємо намір працювати», – запевняла Яресько.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: