Експерт: 35 тисяч гектарів на Донбасі, які могли засіяти, заміновано

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Інформація щодо агропромислового сектору Донбасу дуже суперечлива та неоднозначна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Олексій Якубін, аналізуючи заяву міністра Олексія Павленка про те, що агросектор на Донбасі втрачено.

«Інформація, яку ми маємо, є достатньо суперечливою. З одного боку, ми маємо заяву Павленка про те, що агропромисловий сектор Донеччини взагалі не функціонує, з іншого боку – є інформація від представників ДНР. У них навіть є міністр, який займається аграрними питаннями,і він повідомив, що цьогоріч на Донеччині було посіяно близько 100 тисяч тонн зернових. Це на 4% більше, ніж минулого року, і вони мають непоганий врожай по деяких культурах», – розповідає експерт.

Продовжуючи, він підкреслив, що це суперечлива інформація, яку перевірити дуже складно, тому й робити однозначні висновки також не варто.

«Так чи інакше, є деякі дані. Наприклад, близько 35 тис. гектарів точно заміновані, тобто вже не використовуються. Агропромисловий сектор окупованих територій не є повноцінним. Проблеми дійсно є: дефіцит продуктів, завищені в рази ціни в порівнянні з Києвом. Ця тенденція буде продовжуватись», – вважає Якубін.

Зазначимо, міністр аграрної політики України Олексій Павленко заявив, що Луганщину, Донбас, а також Крим чекає дефіцит продуктів. Павленко підкреслив, що ціни на територіях, які знаходяться під контролем ДНР і ЛНР, до зими зростуть ще більше, хоча вже зараз вони вдвічі вищі, ніж в інших регіонах.

У Криму ситуація з сільським господарством також погана через брак води.

Зазначимо, що 15 травня 2015 року міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко пообіцяв, залучить до 2020 року 8 млрд доларів інвестицій у сільське господарство України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: