ЄС чекає чіткої позиції Києва в наданні особливого статусу Донбасу – експерт

Читать на русском
Олександр Федутаексперт - міжнародник МІАУ "Росія - Україна"

Особливий статус не надаєтся за одну хвилину, але якщо Київ готовий, ЄС йтиме назустріч.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія-Україна» Олександр Федута, аналізуючи повідомлення про те, що Європейський союз підтвердив власне звернення до української сторони з пропозицією надати Донбасу особливий статус.

«Наскільки відомо, щоб надати Донбасу особливий статус, потрібно підготувати цілу низку документів і законопроектів, які регулюватимуть не лише відносини з Донбасом, а й з центральною українською владою. Це не робиться протягом однієї хвилини. Тому те, що зараз з'явилось повідомлення про це, значить, що документи підготовлені», – пояснює фахівець.

Продовжуючи, експерт зазначив, що потрібно було врегулювати багато аспектів: починаючи від розподілу оподаткування, питань соцзабезпечення, питань бюджетної сфери, і завершуючи тим, за якими підручниками будуть вчитися і які дипломи будуть отримувати на цій території.

«Крім того, питання виборів ніхто не знімав, і це дуже довга процедура. Якщо Київ готовий до виразної і чіткої позиції, тоді й ЄС піде назустріч. Говорити про можливі наслідки рано, оскільки ніхто поки що не бачив документів», – вважає Федута.

Як повідомлялося раніше, віце-спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що особливе самоврядування на окупованих територіях почне діяти лише після проведення там виборів.

Представники ДНР та ЛНР заявляли, що якщо до закону про особливий порядок самоврядування на Донбасі будуть внесені зміни, самопроголошені республіки його не визнають.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: