За політизацію армії та добровольчих батальйонів відповідає Президент – експерт

Читать на русском
Костянтин Матвієнкополітолог

Навіть добровольчі батальйони, що ми зараз і бачимо в ситуації з «Торнадо», є інструментами політики.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів глава корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко, аналізуючи заяву ГПУ про те, що справу по «екоциду» закрито, питань до екс-першого заступника генпрокурора Анатолія Даниленка немає.

«В Україні, на жаль, як МВС, так і СБУ з ГПУ дійсно можна вважати інструментами політики. З цієї точки зору, навіть армія, навіть добровольчі батальйони, що ми зараз і бачимо в ситуації з «Торнадо», є інструментами політики. Хоча діяльність цих структур має знаходитись поза політикою», – розповідає експерт.

За його словами, з іншого боку, в нестабільному суспільстві в умовах війни уникнути такого явища, як політизація силових органів, дуже складно.

«Але всього цього не було б, якби не позиція нашого Головнокомандувача. Політизація СБУ, ГПУ, МВС, РНБО обумовлена тим, що він розглядає їх як політичний інструмент», – пояснює Матвієнко.

Нагадаємо, що екс-глава СБУ Наливайченко повідомляв про те, що екс-заступник генпрокурора Даниленко був фактичним співвласником нафтобази «БРСМ-Нафта». У свою чергу, Даниленко заявив, що подасть до суду на Наливайченка за наклеп. Раніше СБУ відкрила кримінальне провадження за статтею «екоцид» у зв'язку з пожежею на нафтобазі «БРСМ-Нафта».

Як відомо, 18 червня 248 депутатів підтримали постанову Президента про відставку Наливайченка.

Сьогодні, 19 червня, Генпрокуратура повідомила, що більше не має претензій до екс-заступника генпрокурора Даниленка, а розслідування справи СБУ за статтею «екоцид» припинено.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: